Боротьба за Конча-Заспу почалася / фото УНІАН, Олександр Синиця

Нинішні і колишні жителі державних дач в Конча-Заспі, що протестують проти виселення, подали вісім позовів до суду.

Про це йдеться в матеріалі «Громадського». Зазначається, що на двох орендарів дирекція будинку відпочинку «Конча-Заспа» Державного управління справами написала заяви в поліцію.

Директор "Конча-Заспи" Олександр Гурін розповів журналістам, що у зв'язку з "нанесенням збитку у великому розмірі" довелося заявити в поліцію на Василя Бурбу — колишнього начальника Головного управління розвідки Міноборони 2016 -2020 років і на Олександра Литвинова, суддю Конституційного Суду.

Відео дня

За словами Гуріна, син Литвинова проживав у двомісному номері одного з чотирьох пансіонатів, і після себе залишив знищений номер з «розбитими стінами».

Читайте такожЖурналісти біля будинку Порошенка змогли зробити повітряну зйомку попри заборону на дрони (відео)

Водночас Бурба, за словами Гуріна, при виїзді з житлоплощі демонтував цінне обладнання, що належить державі – елементи опалення та відеоспостереження.

Бурба, своєю чергою, подав позов до суду, протестуючи проти розірвання з ним договору про користування маєтком. Як розповів Гурін, в цілому десять позивачів подали вісім аналогічних позовів.

З ними розірвали договори до заяви президента Володимира Зеленського про аудит на предмет того, хто і на яких підставах користується держдачами.

Підставою для дострокового і в односторонньому порядку розірвання договорів стали порушення умов договорів про користування будинками. Загалом це несплата за оренду та комунальні послуги від двох місяців.

«Також ми розривали договори, якщо людина самовільно захоплювала поруч земельні ділянки», — уточнив директор.

Крім Бурби і Литвинова, з будинком відпочинку судяться:

  •  Відсторонений Зеленським голова Конституційного суду Олександр Тупицький - з ним розірвали договір через борги восени 2020 року;
  • суддя Конституційного суду Ігор Сліденко - він не виплачував щомісяця 13 тисяч грн за оренду двокімнатного номера в пансіонаті;
  •  колишній заступник керівника державного управління справами Валентин Савицький;
  • підприємниця Ольга Заліско - хоче відсудити три мільйони гривень, які вона вклала в ремонт;
  • пластичний хірург Максим Іванчук.
  • Також один позов на трьох подали народний депутат восьми скликань Юхим Звягільський, тричі віце-прем'єр Володимир Семиноженко та екс-голова Верховної Ради Володимир Рибак.

Семиноженко також є в списку першої двадцятки на виселення з державних дач, яку оприлюднив глава РНБО 4 червня. Однак поки він відмовляється їхати.

Директор "Конча-Заспи" каже, що з цієї двадцятки не хочуть залишати маєтки також Віктор Тополов та Сергій Юрченко. Однак з більшістю досягли взаєморозуміння.

Гурін наголошує - він не визнає боргів перед мешканцями, які «вклали мільйони» в будівництво і ремонт будинків, з яких їх виселяють.

«У всіх договорах прописано, що інвестиція не повертається. Кошти вкладалися фізичними особами на їх ризик. Тому ми не визнаємо і не будемо визнавати жодних боргів перед ними. Це все державне майно", - пояснив він.

За умовами договору, вкладені інвестиції віднімаються з орендної плати.

Виселення з Конча-Заспи: що відбувається

  • 14 травня Зеленський доручив провести аудит земель і резиденцій Конча-Заспи і Пущі-Водиці, в тому числі майже 400 га заповідної землі і понад 100 державних будівель і дач.
  • "Наприкінці 2014 року, за часів колишнього президента і згідно з постановою уряду, був скасований перелік категорій осіб, які мають право на пільгове проживання. Що, на перший погляд, виглядає непогано, а насправді – легалізувало перебування на цих землях і в резиденціях за дуже символічну плату низки незрозумілих осіб. це колишні судді, прокурори, міліціонери, митники, податківці, люди на прізвище Піскун, Ландик, Васюник, міністри часів Януковича – Табачник і Богатирьова, віце-прем'єр часів Порошенка Зубко і навіть директор департаменту корпорації "Богдан" Олександр Ільїн", - сказав президент.
  • За його словами, низка людей отримали договори на користування будівлями, робили там ремонт, отримували відшкодування витрат на ремонт у розмірі 50% і за символічну плату могли там проживати.
  • "Сьогодні мною поставлено завдання провести повний аудит земель і резиденцій Конча-Заспи і Пущі-Водиці, встановити повний перелік осіб, які там проживають, за яких умов вони отримали це право. Тобто всю необхідну інформацію, після якої нами буде розпочато велике переселення цих народів", - додав глава держави.
  • 4 червня секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данилов оприлюднив перші 20 прізвищ людей, яких виселяють з маєтків у Конча-Заспі і Пущі-Водиці.