/ Проблему з перебоями поставок кисню вирішують шляхом використання кисневих концентраторів / ілюстрація REUTERS

У лікарнях в Чернігові виникла критична ситуація із забезпеченням хворих на COVID-19 киснем через перебої з постачанням.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив сьогодні під час брифінгу в міській раді генеральний директор Чернігівської міської лікарні №2 Владислав Кухар.

За його словами, у лікарнях Чернігова, які надають допомогу хворим на COVID-19, склалася досить критична ситуація з киснем, якого вистачить лише на кілька годин.

Відео дня

Кухар уточнив, що компанія-постачальник обіцяє надати кисень тільки завтра, при цьому невідомо, у який саме час доби ця поставка відбудеться.

"Незрозуміло, що є причиною проблем з поставками, але, наскільки мені відомо, два українські заводи, які виробляють кисень, зупинились на профілактичний плановий ремонт. Чому два заводи зупинились на профілактичний ремонт саме в розпал епідемії, коли це можна було зробити влітку, - я не розумію. Але на сьогоднішній день ми маємо саме таку ситуацію, за якої контракти на поставку кисню у нас є, але компанія-постачальник не може їх виконати у тому обсязі, у якому нам потрібно і який передбачений відповідними договорами", - наголосив він.

Читайте такожКупи сертифікат вакцинації й помри: фейкові документи не врятують життя

Проблему з перебоями поставок кисню вирішують шляхом використання кисневих концентраторів і кисневої станції.

"До кожного пацієнта ми здійснюємо індивідуальний підхід та підбираємо оптимальний режим надання кисневої підтримки. Найбільш тяжкі пацієнти переведені на кисневі станції в обох лікарнях, тому все необхідне, що стосується надання медичної допомоги, ми робимо. Ця хвиля COVID-19, у порівнянні з тією, що була на початку року, виявилась більш киснево залежною. Ми маємо втричі більше пацієнтів, які потребують кисневої підтримки, ніж було на початку року. Тому кисень потрібен в досить великих обсягах", - пояснив Кухар.

У коментарі УНІАН він уточнив, що станом на 17.50 поставка кисню не відбулася.

"Постачальники розглядають цю ситуацію як форс-мажор, ми із юридичною службою вивчаємо це питання і визначаємося щодо подальших наших дій", - наголосив Кухар.

Ситуація з киснем у Херсонській області

Читайте також"Покажіть морги, крематорії, кладовища": Комаровський оприлюднив емоційне зверненняНе менш критична ситуація спостерігається у Херсонській області. Заступник голови Херсонської держадміністрації Микола Якименко зазначив, що у регіоні запасу кисню для хворих вистачить на три дні.

"Дуже складна ситуація з киснем. Вона не критична, вона складна…На даний час область забезпечена киснем на три доби", - сказав він.

За словами Якименка, на добу там використовують майже 15 тонн кисню.

Заступник керівника ОДА зазначив, що протягом вихідних в області зафіксовано 2005 нових лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

За його даними, у закладах охорони здоров’я перебувають більше 1700 осіб - це становить 74% зайнятих ліжкомісць. При цьому додав, що серед них 300 осіб мають підозру на COVID-19. Стан хворих з підтвердженою коронавірусною хворобою :середнього ступеня важкості – 1348 осіб, важкого – 87 осіб, з них 48 осіб потребують ШВЛ.

Зазначимо, що записатися на вакцинацію вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0800602019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

інфографіка УНІАН

Вас також можуть зацікавити новини