фото прес-служби Ігоря Палиці

Фактично половина громад відчуває суттєвий дефіцит коштів на зарплати вчителям та забезпечення матеріально-технічної бази шкіл. У результаті якість та доступність освітніх послуг для дітей у регіонах критично знижується. Необхідно терміново змінити систему розрахунку потреб громад і збільшити центральну освітню субвенцію для місцевих бюджетів. Про це заявив лідер партії "ЗА МАЙБУТНЄ", народний депутат Ігор Палиця.

Формуючи державний бюджет на 2021 рік, центральна влада не повною мірою врахувала підвищення мінімальної заробітної плати до 6,5 тис. грн. У результаті на сьогодні чотири з десяти громад відчувають суттєвий дефіцит фінансування середньої освіти. Тільки на зарплати вчителям, які працюють у регіонах, не вистачає 855 млн грн.

"Центральна влада руйнує систему середньої освіти в регіонах! Через економію держави сьогодні не вистачає коштів на зарплати вчителям, а школи не в змозі купити дітям парти і комп’ютери. Більше того, не можуть не те що відремонтувати їдальні, а й елементарно перекрити дірявий дах!" — говорить Ігор Палиця.

Відео дня

Так, через те, що центральна влада економить на освітніх потребах регіонів, школи мають лише третину необхідних коштів на ремонт будівель, харчоблоків, спортивних залів, на закупівлю меблів та комп’ютерів для навчальних класів.

Партія "ЗА МАЙБУТНЄ" вимагає змінити систему розрахунку потреб регіонів на фінансування середньої освіти.

"Необхідно терміново збільшити обсяг центральної освітньої субвенції для місцевих бюджетів. На якості освіти наших дітей економити не можна!" — наголошують у партії "ЗА МАЙБУТНЄ".