"Як тобі Макрон?" – найпопулярніше питання після інтерв’ю для марафону "Єдині Новини" каналів "Ми – Україна" та "1+1". Тому відповім усім одним махом.

…Ми виїжджали з Києва крізь снігопад. А у Парижі – весна. Блакитне небо прорізують інверсійні сліди літаків. Здається, слово "мир" в моїй голові асоціюється саме з такою картинкою. Але з наших телефонів все одно звучить сигнал повітряної тривоги. З наших – і з телефона українського посла. За день до цього "шахед" зруйнував будинок у Сумах, ракета – у Мирнограді. Наступного дня була Одеса і 21 загиблий. Машинально озираюсь – очі шукають укриття. Та повітря тут розслаблене, французи знаються, як отримувати задоволення від життя. Хоча, заява Емманюеля Макрона про те, що не можна виключати застосування в Україні європейських військ, їх неабияк стривожила. Обговорення тривають ще й на тлі дводенних дебатів в обох палатах французького парламенту – у Сенаті та Національній асамблеї. Обговорюють двосторонню безпекову угоду з Україною. Це голосування – не обов’язкове, проте публічна дискусія працює як символічна ратифікація угоди.

В Єлисейському палаці (резиденції французького президента) навіть охорона дещо розслаблена. Але всередині – метушня: там саме триває офіційний прийом, а поряд робітники швидко складають декорації для вечірнього інтерв’ю президента Макрона двом національним телеканалам. Він пояснюватиме свої слова про іноземні війська в Україні. Наступного дня Макрон полетить до Берліна на зустріч з канцлером Німеччини Шольцом та прем’єром Польщі Туском.

Палац, звісно, вражає. Тут французькі президенти і працюють, і живуть. І лише у визначені дні сюди пускають туристів оглянути публічні приміщення. Вони мають назви і різне призначення. Розкішне оздоблення стін часів Наполеона химерно поєднується із сучасними меблями та яскравими килимами. Охорона дозволила мені позазирати у сусідні зали.

Наше інтерв’ю – відбуватиметься у Салоні послів. Поряд – Салон Мурата – це та зала, в якій наприкінці 2019 року зустрічалися лідери у Нормандському форматі – Макрон, Зеленський, Меркель і Путін.

Салон Мурата. Саме тут 2019-го Зеленський зустрівся з путіним

Ту зустріч у кулуарах згадували кілька разів. Я навмисне передивилась світлини – впізнати зали можна тільки за характерним декором стін, бо меблі просто при нас спершу занесли, а потім винесли. Виходить таке собі лего для офіційних зустрічей. До слова, про Салон Мурата нам розповів сам президент Макрон у смол-току після запису.

На інтерв’ю (до речі, перше в історії інтервʼю українським телеканалам) — виділили 20 хвилин – ми з Наталкою Мосейчук, звісно, сподівались на більше. Довелось швиденько визначитись, які питання є шанс поставити, а які – доведеться відкласти (якщо бути точною, то більшість запланованих. Спойлерити не буду, можливо, вдасться озвучити їх під час візиту Макрона до Києва).

'Як тобі Макрон?'

Розмова була дуже динамічна – у цей момент я не заздрила синхронній перекладачці. Чому французький президент раптом перейшов від дзвінків Путіну до заяви про війська – цікавило мене давно. Але і сам Макрон, і французькі співрозмовники одноголосно стверджують, що це сталося не раптово. Що французи розуміють, що Росія не зупиниться. І якщо Україна капітулює, то миру в Європі не буде. Але слухавку від Путіна президент Франції підняв би знову – послухати, що запропонує.

З одного боку, партнери повинні передати Україні все необхідне, але, з іншого боку, робити усе, аби досягти деескалації. Якщо США припинять допомагати Україні – вони втратять свій вплив, - розповідає нам Макрон. Візит в Україну він відкладав уже кілька разів, щоб краще його підготувати і привезти щось суттєве. Тож, коли у новинах ми побачимо, що до Києва прибув Емманюель Макрон – це означатиме, що новини для України справді хороші. 

Я не буду переказувати все інтерв’ю – ви можете подивитись його на YuoTube.

Додам те, що було за кадром – відчувається підтримка і щирий інтерес. Навіть попри те, що дипломатія вимагає реверансів та хитромудрих непрямих формулювань. І пан президент був зацікавлений, щоб його почули в Україні. 

То як же мені Макрон? Точно, я ж обіцяла! Міцний потиск руки, харизматичний і пасіонарний, вміє переконувати. Але як інакше, якщо за нього на виборах проголосувало 58,55% виборців!

'Як тобі Макрон?'

І ні, ми нічого не порушили, розмовляючи з французьким президентом англійською. Це для тих, хто хвилювався у коментарях та соцмережах. 

Юлія Галушка