Ілюстрація  REUTERS

Одним з найбільших постачальників медичного кисню до лікарень у період пандемії, коли з початку жовтня кількість COVID-19 пацієнтів в Україні зросла вдвічі, стала група "Метінвест".

Про це йдеться у матеріалі Forbes, присвяченому катастрофічному браку кисню в українських лікарнях, де споживання кисню збільшилось на 30%, до 367 т на добу.

У металургії кисень необхідний для того, щоб виробляти сталь та чавун. Він використовується як продукт горіння в технологічному ланцюжку. Кисень, який отримують у ході сепарації на металургійних підприємствах, за своїми параметрами відповідає медичному – чистота 99,5% та вище. Заводи компанії бізнесменів Ріната Ахметова та Вадима Новинського – "Азовсталь", "Запоріжсталь", ММК імені Ілліча – протягом жовтня постачали до лікарень у середньому 80 т кисню на добу. У листопаді заводи групи збільшили обсяг постачання до 100 т кисню на добу, що дає змогу забезпечити потреби 10 000 пацієнтів.

Відео дня

Усього з початку пандемії підприємства "Метінвест" поставили понад 2000 тонн рідкого та майже 410 000 кубометрів газоподібного кисню медикам Запоріжжя, Маріуполя, Києва, Чернігова, Харкова, Дніпропетровської, Житомирської та Хмельницької областей.

Щоб постачати кисень лікарням, потрібно отримати сертифікат, якість продукції перевіряють спеціальні лабораторії. "Наприклад, знадобилося кілька місяців, щоб почати виробляти медичний кисень на "Рівнеазоті". Цей час пішов на сертифікацію, налагодження технічного процесу. До якої саме лікарні буде поставлено кисень, вирішує Міністерство охорони здоров'я України. "Якщо МОЗ бачить у якомусь регіоні дефіцит, то ми туди починаємо відвантажувати", – каже Олег Арестархов, директор з комунікацій Group DF.

Виробляти медичний кисень почав і державний "Енергоатом", оператор усіх атомних електростанцій України, що діють. З моменту отримання ліцензії в березні 2021 року держкомпанія виробила майже 33 000 кубометрів кисню на трьох атомних станціях – Запорізькій, Рівненській та Хмельницькій.

Використання промислового кисню врятувало тисячі життя в Європі, і Україна йде тим самим шляхом, каже Володимир Красьоха, головлікар Вознесенської лікарні. Його лікарня безплатно отримала 20 т кисню від "Запоріжсталі". На ринку це коштувало б майже 500 000 грн, а лікарні довелося сплатити лише доставку – близько 60 000 грн.

"Отримали, ділимося із сусідніми лікарнями, – каже Красьоха. – Ми хотіли б ще привезти благодійний кисень, але зараз цей процес повністю адмініструє МОЗ. Я це підтримую, оскільки раніше одна лікарня могла взяти собі більше кисню, а іншим могло не вистачити".