Законопроект про мобілізацію містить критично важливу норму / колаж УНІАН, фото УНІАН

Українська влада намагається наздогнати потяг, який пішов, вирішуючи зараз питання про мобілізацію. Документ, який запропонував Кабінет Міністрів, можна допиляти, але немає ніякої необхідності подавати альтернативні проекти законів.

"Ми втратили понад рік. Тепер ми наздоганяємо поїзд, який пішов. І в цій ситуації внесення альтернативних законопроектів мені здається абсолютно помилковою практикою. Законопроект, який вніс Кабмін, недосконалий, але він цілком придатний для першого читання. А далі є механізм внесення депутатських правок. І, на мою думку, в цьому законопроекті немає нічого такого, чого б не можна було б "допиляти" саме між двома читаннями", - розповів колишній командир роти батальйону "Айдар", ветеран АТО Євген Дикий в ефірі "Українського радіо".

За його словами, законопроект про мобілізацію містить критично важливу норму про введення граничного терміну служби, навіть під час війни.

Відео дня

"36 місяців. Люди не повинні купувати квиток в один кінець і йти на війну назавжди. Але 36 місяців в Київському гарнізоні і 36 місяців в Авдіївці - це дуже різні місяці. Тому цю норму треба доповнити тим, що саме на "нулях", в бою, день буде вважатися за два або за три. Тоді ця норма стане остаточно робочою. І заодно вирішиться питання, що не буде необхідності одночасно демобілізувати багато людей. Тому що на нулі кожен провів різний час, відповідно люди будуть демобілізуватися поступово. Буде час їх замінити. 700 тисяч осіб замінити одноразово-нереалістично", - вказав експерт.

Він нагадав, що деякі депутати пропонують прибрати норму про посилення відповідальності ухильників, але це зробить закон абсолютно неробочим.

"Ці драконівські норми про адміністративні стягнення з ухильників виникли не від хорошого життя, а через те, що у нас зараз величезна діра в законодавстві. Якщо ти надів форму, то крок вправо, крок вліво - ти дезертир, 5 років в'язниці. А якщо ти просто відмовляєшся брати повістку, тікаєш від воєнкома, взагалі не стоїш на обліку - за це штраф 1 700 гривень. Це не серйозно. Так, там пропонуються драконівські абсолютно речі з блокуванням карток, водійських прав, з відчутними штрафами. Це абсолютно правильно, це неминуче. І те, що їх накладатимуть саме воєнкоми, а не суди - це теж, на жаль, неминуче. По-хорошому це повинні були б робити суди. Але в реальному житті, якщо ми завалимо їх десятками тисяч ухиляються справ, то за тиждень судова система стане і жодна справа не буде розглядатися", - пояснив Дикий.

Водночас він визнав, що такі рішення не просто породжують великі корупційні ризики, а "запрошують зловживати".

"Ці норми дуже спокушають. Тому, замість того, щоб їх ліквідувати і залишити ухильників безкарними, треба їх доповнити двома рядками: по-перше, повинен бути прописаний механізм швидкої апеляції на накладені санкції, тобто людина повинна мати можливість їх оскаржити в незалежній інстанції; по-друге, повинна бути введена кримінальна відповідальність за незаконне накладення цих санкцій. Так балансується цей корупційний ризик", - підсумував ветеран АТО.

Проект закону про мобілізацію - головні новини

25 грудня 2023 року Кабінет міністрів подав на розгляд Верховної Ради проект зкона про мобілізацію, які передбачає термін для звільнення військовослужбовців-36 місяців.

Також він включає ряд обмежень для ухильників, а саме обмеження права продавати і купувати нерухомість, а також "використовувати і розпоряджатися коштами та іншими цінностями". Крім того, законопроект передбачає можливість мобілізації осіб з 3-ю групою інвалідності . 

Пізніше стало відомо, що до парламенту внесено чотири альтернативні законопроекти щодо мобілізації.

Вас також можуть зацікавити новини: