ЗНО 2020 - коли відбудеться / фото УНІАН

У зв’язку з коронавірусом та запровадженим з метою стримування карантином в Україні скасовано або ж відтерміновано низку заходів. Під питанням нині також і проведення цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання. Водночас в Українському центрі оцінювання якості освіти запевняють, що скасовувати ЗНО немає підстав.

Пробне ЗНО 2020: коли та як проходитиме

Читайте такожВ Міносвіти заявили про неприпустимість скасування ЗНО

Днями Кабінет міністрів скасував рішення про проведення у закладах освіти пробного ЗНО, запланованого на 15 і 17 червня. Також було вирішено, що пробне тестування проходитиме дистанційно, тобто онлайн.

Відео дня

Уряд також урахував ситуацію, за якої учасник пробного ЗНО не зможе пройти його онлайн. В такому разі він повинен прийти до закладу освіти, де планувалося проходження пробного тестування, там його зустріне відповідний інспектор і передасть зошит із завданнями, який учасник ЗНО пройде вдома, а потім надішле його на перевірку.

У зв’язку із тим, що пробне ЗНО не відбулося в пунктах тестування, його учасникам пообіцяли повернути гроші.

Чи відбудеться ЗНО у 2020 році

Після проблем із пробним тестуванням у багатьох абітурієнтів та їхніх батьків виникли побоювання, що справжнє ЗНО 2020 може взагалі не відбутися.

ЗНО у 2020 році в Україні / фото УНІАН

В Українському центрі оцінювання якості освіти, своєю чергою, заспокоюють, що про скасування цьогорічного ЗНО нині не йдеться. За словами заступниці директора УЦОЯО Тетяни Вакуленко, для цього наразі немає жодних підстав.

Коли відбудеться ЗНО 2020

Наразі є два варіанти розвитку подій – проведення ЗНО від 25 червня та його відтермінування на дещо пізнішу дату. Як пояснила Вакуленко, проводити тестування в заочному варіанті неможливо: немає ні технічної можливості, ні інструментів, щоб у повному обсязі провести ЗНО і забезпечити рівний вступ у дистанційному форматі.

Якщо ж епідеміологічна ситуація в країні не дозволятиме провести основну сесію ЗНО з 25 червня по 17 липня, то тестування можуть перенести на кінець літа, і тоді воно проходитиме з 17 серпня.

Як проходитиме цьогорічне тестування

Читайте такожОсновна сесія ЗНО під питанням - головний санлікар України

Міністерство охорони здоров’я чітко визначило критерії щодо проходження ЗНО.

Так, на вході до пунктів проведення ЗНО проводитимуть термоскринінг, в будівлю допускатимуть лише людей, які безпосередньо складають ЗНО, та інспекторів, і всі вони мають бути у масках.

Крім того, учасників тестування повинні розсадити у приміщеннях з дотриманням соціальної дистанції.

Остаточно ж у питанні проведення Зовнішнього незалежного оцінювання, як зазначив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, визначаться 19-20 червня.