Ліга чемпіонів, Тоттенхем - Аякс: анонс, прогноз, стартові склади, де дивитися

У вівторок, 30 квітня, відбудеться перший півфінальний матч Ліги чемпіонів, в якому лондонський "Тоттенхем" прийматиме на своєму полі амстердамський "Аякс".

Поєдинок пройде на новій арені англійського клубу - Tottenham Hottspur Stadium, яка вміщує 62 тисячі глядачів. Початок - о 22.00 за київським часом.

Обидва клуби давно не були представлені в півфіналі головного клубного турніру Європи. "Аякс" в останній раз грав на цій стадії Ліги чемпіонів у 1997 році, а "Тоттенхем" взагалі лише раз добирався до 1/2 фіналу Кубка європейських чемпіонів, і це було 57 років тому в дебютному для "Шпор" розіграші (у півфіналі англійці поступилися тоді "Бенфіці").

Відео дня

Шлях до півфіналу

Шляхи "Тоттенхема" і "Аякса" у півфінал Ліги чемпіонів були дуже непростими. Лондонська команда після першого кола групового раунду мала всього лише одне очко, проте дивом зуміла потрапити до 1/8 фіналу, де переграла за сумою двох матчів "Боруссію" з Дортмунда. У чвертьфіналі ж підопічних Почеттіно чекала справжня "м'ясорубка" у битвах проти "Манчестер Сіті" - перемога 1:0 вдома і поразка 3:4 в гостях, при тому що арбітр не зарахував п'ятий гол "Ман Сіті" вже в компенсований час.

"Аякс" не програв ще жодного виїзного матчу в цій Ліги чемпіонів. У це складно повірити, але останньою командою, яка не пропустила вдома від нідерландців, було ... київське "Динамо" у кваліфікації турніру. Далі в "Аякса" були виїзні нічиї з "Баварією" (1:1) і "Бенфікою" (1:1), перемога над АЕКом (2:0) і матчі, які вже стали класикою Ліги чемпіонів – успіхи в Мадриді (4:1) і Турині (2:1).

Домашній стадіон "Тоттенхема" готовий прийняти перший півфінал Ліги чемпіонів / uefa.com

Минулої суботи "Тоттенхем" програв у домашньому матчі Прем'єр-ліги "Вест Хему", вперше пропустивши на своєму новому стадіоні. У той же час "Аякс" не грав на вихідних в чемпіонаті Нідерландів через те, що місцева федерація повністю перенесла тур.

Історія взаємовідносин

До цього команди зустрічалися між собою в єврокубках лише раз. "Тоттенхем" розгромив "Аякс" у першому колі Кубку кубків-1981/82 з загальним рахунком 6:1 (3:1, 3:0).

Голи Гленна Ходдла, Марка Фалко і Рікардо Вільї принесли англійцям виїзну перемогу 3:1. У голландців у відповідь забив Серен Лербю. У повторній зустрічі в Лондоні за "Тоттенхем" забивали Фалко, Тоні Гелвін і Освальдо Аридилес.

Прогноз букмекерів

Авторитетна британська букмекерська контора William Hill не бачить явного фаворита в першому матчі "Тоттенхема" і "Аякса". Коефіцієнт на перемогу лондонців становить 2,50, на нічию - 3,30, перемогу гостей - 2,87.

У той же час у "Аякса", на думку експертів компанії, трохи більше шансів на вихід у фінал за сумою двох півфінальних зустрічей (коефіцієнт на прохід амстердамського клубу становить 1,73, на успіх "Шпор" - 2,00).

Орієнтовні склади

Нідерландський клуб до гри з "Тоттенхемом" підходить без травмованих і дискваліфікованих футболістів, в той час як лазарет лондонського клубу не пустує: точно не зіграють Орьє, Кейн, Ламела, Уінкс, а один з героїв попередньої стадії кореєць Хюн Сон Мін дискваліфікований.

"Тоттенхем": Льоріс – Вертонген, Санчес, Алдервейрелд – Роуз, Ваньяма, Еріксен, Тріппьєр – Деле Аллі, Моура – Льоренте.

"Аякс": Онана – Мазрауі, де Лігт, Блінд, Тальяфіко – Шоне, де Йонг, ван де Бек – Зієш, Тадіч, Нерес

Слова

Головний тренер "Аякса" Ерік тен Хаг:

"Наша команда в порядку. Ми в хорошій фізичній формі, амбітні і свіжі. Ми можемо показати свій оптимальний рівень, і ми це знаємо. Ми хочемо бути впевненими на полі. У нас за плечима чимало матчів. Думаю, у вівторок у нас будуть хороші шанси.

Ми ретельно підготували команду на основі наших сильних якостей. Треба поважати суперника, і ми так робимо завжди. Це принцип нашої роботи".

Головний тренер "Тоттенхема" Маурісіо Почеттіно:

"Це буде чарівний вечір. Я ніколи не грав у півфіналах Ліги чемпіонів, і я відкритий для якихось нових емоцій.

Ми зіграємо в півфіналі на своєму новому стадіоні - ніхто не міг повірити або уявити подібне кілька місяців тому. Буде дуже важко. "Аякс" повністю заслужив своє місце в півфіналі, і нас чекає надзвичайно конкурентний матч.

Вихід в півфінал - це наслідок високого класу і, звичайно, наявності неймовірних гравців у складі. "Аякс" проводить фантастичний турнір. Вони жодного разу не програли в групі, потім пройшли "Реал" і "Ювентус"...

"Аякс" заслуговує безлічі добрих слів. Тренер і гравці роблять фантастичну справу. Це трохи схоже на наш випадок. Ніхто не вірив, що "Аякс" має шанс вийти в півфінал, але ми тут, тому що заслужили це".

Де дивитися матч "Тоттенхем" - "Аякс"

Дивитися пряму трансляцію в Україні можна на телеканалі "Футбол 1" починаючи з 21.50. До і після матчу експерти в студії поділяться своєю думкою про те, що відбувається в Лондоні.