Підручний не обговорює політичні теми з російськими колегами / фото biathlon.com.ua

Український біатлоніст Дмитро Підручний поділився думкою про відношення з Росією та питання мов.

Читайте також"Їх зламала пропаганда": відомий український тенісист висловився про росіян

Спортсмена цитує "Главком".

Відео дня

"Тенденції того, що країна почала рухатися не туди, куди ми хочемо, помітні. Але, сподіваюся, що патріотично налаштовані громадяни не допустять розвороту не в ту сторону.

Зараз тішу себе думкою, що розмови про зміни в Законі про мову так і залишаться розмовами, що тим, хто про це говорить, вистачить розуму цього не робити. В Україні має бути лише одна державна мова. І крапка.

Але в цілому мені хочеться вірити, що ті зміни, які в країні відбулися після 2014 року, вже незворотні. Сподіваюся, люди читають історію та усвідомлюють, скільки разів ми страждали від нашого північного сусіда. І скільки від рук росіян гинуло наших людей", - сказав Підручний.

Біатлоніст зазначив, що захист нацменшин повинен відбуватися на зустрічних напрямках, але РФ не поспішає відкривати школи для українців:

"Якщо сусіди хочуть відстоювати права нацменшин, то варто запитати у відповідь, скільки українських шкіл є на їх територіях. Або скільки прав на їх території у нашої мови.

В цьому випадку не завадило б діяти дзеркальними методами. Скільки в Росії україномовних шкіл? От нехай стільки ж в Україні буде російських.

Вдома людина може говорити так, як йому зручно. Але в публічному просторі повинна використовуватися тільки державна мова. Особливо коли мова йде про спілкування чиновників і першу мову в навчальних закладах".

Лідер збірної України підкреслив, що зберігає відносини з російськими спортсменами, а з їх журналістами не спілкується:

"Я мало спілкуюся з росіянами. Хоча з їх спортсменами у мене нормальні відносини. Я не засуджую їх всіх поголівно. Там є хороші люди, які підтримують Україну та розуміють.

Зі спортсменами ми на політичні теми не розмовляємо. А російські журналісти знають мою позицію і, мабуть, тому до мене і не підходять. Думаю, вони розуміють, що я їм скажу".

УНІАН раніше повідомляв про те, що український біатлоніст Артем Прима висловився про війну на Донбасі.