Що можна видалити на диску з, щоб звільнити місце / фото ua.depositphotos.com

З часом системний диск, на якому встановлено Windows, забивається. Мало хто усвідомлює, скільки всіляких логів й непотрібних файлів залишають після себе кожен відвіданий ресурс, кожна запущена утиліта або встановлений апдейт.

Розповідаємо, які файли і папки можна видалити, не зламавши при цьому комп'ютер. Ця замітка в першу чергу стане в пригоді власникам ультрабуків з малим обсягом пам'яті.

Тимчасові файли Windows

  • Шлях: C:\Windows\Temp

Тут зберігаються різні дані, які Windows в один час використовувала для оптимізації своєї роботи, але потім в них пропала потреба. Переважно система самостійно наповнює і очищає цю папку, однак якщо у вас недостатньо місця на диску і вам потрібно його терміново звільнити, сміливо видаляйте всі файли з папки Temp.

Відео дня

Якщо там буде знаходитися щось важливе, тоді система знову завантажить ці файли, коли виявить, що вони відсутні.

Скріншот

Файл глибокого сну

  • Шлях: C:\hiberfil.sys

Windows зберігає в цей файл вміст оперативної пам'яті ПК, коли він переходить в режим глибокого сну – глибокого сну. Це корисно для ноутбуків і тих девайсів, які потрібно часто включати і вимикати.

Однак, якщо ви не використовуєте сплячий режим, файл глибокого сну вам ніякої користі не несе. Щоб видалити його:

  1. Виконайте комбінацію Win + X і клацніть в меню пункт "Windows PowerShell (адміністратор)".
  2. Введіть команду "powercfg.exe /hibernate off".
  3. Перезавантажтеся - і система позбудеться зайвих файлів самостійно.
Скріншот

Папка Windows.old

  • Шлях: C:\Windows.old

Кожного разу, коли ви оновлюєтеся до свіжої версії Windows, попередня версія зберігається в папці Windows.old. Це потрібно для того, аби у разі чого відкотиться до старої версії. 

Однак, якщо вам добре живеться з поточною версією системи і все працює без нарікань, можна спокійно позбавлятися від цієї папки. Порядок дій аналогічний з "гібернацією", але в цьому випадку необхідна команда – rd /s /q c:windows.old

Скріншот

LiveKernelReports

  • Шлях: C:\Windows\LiveKernelReports

У цій папці містяться звіти помилок в системі, які веде Windows. Папка сама по собі корисна, але якщо ваш комп'ютер працює без нарікань і проблем з ним не виникає, потреби в ній як такої немає. 

Тому спокійно виділяйте в папці LiveKernelReports файли в форматі DMP (інше не чіпайте) й зносьте їх.

Скріншот

SoftwareDistribution

  • Шлях: C:\Windows\SoftwareDistribution

Всі оновлення Windows завантажуються в цю папку перед установкою. Переважно вона заповнюється й анулюється без участі користувача.

Втім, бувають випадки, що апдейти системи зависають і перестають встановлюватися належним чином. В результаті прогрес оновлення стопориться, а SoftwareDistribution розпухає часом до гігабайтів.

Натисніть комбінацію Win + X і клацніть в меню пункт "Windows PowerShell (адміністратор)". Введіть команди нижче в хронологічній послідовності, натискаючи після кожної Enter:

  • net stop wuauserv
  • net stop cryptSvc
  • net stop bits
  • net stop msiserver

Ці команди зупинять службу оновлення, щоб вона не заважала видаленню папки. Далі відкрийте SoftwareDistribution, зітріть весь вміст і знову запустіть в PowerShell команди:

  • net start wuauserv
  • net start cryptSvc
  • net start bits
  • net start msiserver

Після цього оновлення перестане зависати.

Скріншот

Раніше УНІАН писав про головні фішки платної підписки в Telegram, а також намагався розібратися, чи варто за це платити.

Також ми ділилися корисною інформацією щодо VPN. У період війни слід захистити себе і в інформаційному полі, особливо жителям тимчасово захоплених територій.

Вас також можуть зацікавити новини: