Як посилити сигнал мобільного зв'язку: перевірений метод / фото ua.depositphotos.com

Тривалі відключення світла, спричинені ударами по інфраструктурі з боку російських військ, призводять до проблем з мобільним зв'язком. Інтернет і зв'язок, які потрібні багатьом українцям для роботи, сповільнюються або зовсім пропадають, навіть якщо світло вже включили.

У таких випадках потрібно знати, як посилити сигнал мобільного зв'язку і що робити, якщо потрібно терміново зв'язатися з ким-небудь. 

Як посилити прийом сигналу на телефоні 

Один із найпопулярніших способів – встановити підсилювач, який ще називають репітером чи повторювачем мобільного сигналу. Такий пристрій оснащений зовнішньою приймальною антеною, власне репітером, що роздає антени, джерел живлення та кабелів.

Відео дня

Принцип роботи репітера досить простий: приймальна антена вловлює слабкий сигнал і передає через кабель безпосередньо до репітера. Той його підсилює та роздає у приміщенні за допомогою внутрішньої антени.

Який репітер найкраще вибрати

Сьогодні ринок переповнений різними варіаціями для посилення стільникового зв'язку. При виборі такого обладнання найголовніше для себе вирішити, що саме він повинен посилювати. Сюди входять послуги зв'язку, інтернету та хвильовий канал, на яких вони надаються.

Наприклад, якщо ви хочете отримати якісний голосовий зв'язок і мобільний 3G-Інтернет, тоді вам потрібен дводіапазонний підсилювач GSM/UMTS сигналу (частотний діапазон 900 і 2100 МГц). Якщо необхідно посилити 4G сигнал – тоді однодіапазонний репітер LTE: 1800 і 2100 МГц.

Для правильного підбору репітера рекомендується встановити на смартфон спеціальний застосунок "Стільникові вишки, локатор".

Репітер MHZ 900 МГц

Як під'єднати підсилювач

Насамперед потрібно вибрати місце для зовнішньої антени (репітера). Це повинна бути відкрита місцевість, щоб антена могла з'єднатися з вежею, оскільки ретранслятор не генерує сигнал самостійно, а підсилює його. Це може бути як дах будинку, так і підвіконня.

Далі потрібно встановити внутрішню антену. В ідеалі відстань між двома комплектуючими має бути якомога більшим – таким чином сигнал буде значно краще. Останнім етапом буде підключення кабелю BTS і Mobile. 

Після успішного виконання всіх кроків, можна нарешті приєднати репітер до мережі живлення. Після чого пристрій сам налаштується і почне працювати. 

У разі, якщо ви все під'єднали, але сигналу немає:

Потрібно визначити проблему, чому пристрій не працює, оскільки це фактично єдиний спосіб поліпшити сигнал.

  • По-перше, потрібно перевірити, чи спрямована зовнішня антена прямо на мобільну вежу оператора. Якщо ні, поверніть антену в її бік.
  • По-друге, сигнал в місці, де ви встановили зовнішню антену повинен бути не слабкіше 70 dBm.
  • По-третє, перевірте відстань між антенами. У разі, якщо довжина кабелю дозволяє, збільште дистанцію між ними.

Важливо: оскільки репітеру для роботи потрібна мережа, в разі відсутності електроживлення знадобиться окреме підключення для нього, наприклад, до джерела безперебійного живлення (безперебійника). 

Чому фахівці проти

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв`язку (НКЕК) не рекомендує використовувати такого роду підсилювачі зв'язку при відключеннях електроенергії.

Все тому, що такий пристрій забезпечує підсилення радіосигналів на усіх радіочастотах, виділених для радіотехнології, а не орієнтований на смугу тільки одного конкретного оператора. Це призводить до збільшення ефірного шуму, що може заважати роботі базових станцій інших операторів, розташованих поруч.

Особливо негативно ця проблема впливає на роботу мереж у великих містах і густонаселених районах, де щільність розташування базових станцій є дуже високою. Крім того, такі повторювачі заважають прийому сигналу іншими абонентами, що перебувають поруч, ставлячи у пріоритет тих абонентів, для яких сигнал буде "сильнішим" та відсікаючи усіх інших.  

Якщо ви встановлюєте репітер самостійно у багатоквартирному будинку, то ваші сусіди (а ймовірно і увесь будинок) можуть залишитися без сигналу мобільного зв’язку та з порушеннями у роботі інших побутових радіоприладів і навіть охоронної сигналізації – говорять в НКЕК.

Якщо все ж постала необхідність купівлі такого повторювача, фахівці радять звернутись із цим питанням до свого оператора. Він самостійно запропонує та встановить вам необхідне радіообладнання за відсутністю інших способів покращення прийому сигналу у вашій оселі/офісі.

Раніше УНІАН ділився порадами, як прискорити домашній Wi-Fi до максимуму. Вони будуть однаково корисні жителям в будинках і квартирах.

Також розповідали про тонкощі вибору повербанка в 2023 році. Повербанки самі по собі прості й універсальні. Вони підходять практично всім сучасним телефонами та мало чим відрізняються в модельному ряді. Але дещо про них все-таки потрібно знати.

Вас також можуть зацікавити новини: