За словами Порошенка, після отримання томосу помісну церкву чекатиме найскладніший етап \ УНІАН

Президент Петро Порошенко застерігає від радикальних дій і захоплення храмів, які перебувають в підпорядкуванні російської церкви.

Читайте такожНа Тернопільщині відбувається Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (фото)

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні в Тернополі під час зустрічі з викладачами та студентами місцевих вишів.

Відео дня

«Я хочу застерегти окремих радикалів, які завтра підуть відбирати храми. Цього не можна робити. Ви храми відбираєте не в Москви, а в громади. Працювати треба з громадою. Переконати треба і пояснити: коли вже є канонічна українська церква, навіщо вам вештатися будь-де, переходьте до нас. Я дуже тішуся зі слів митрополита Епіфанія, який каже, що ми йдемо до всіх українців з любов’ю, молитвою та вірою в Бога», – сказав Президент.

Він прогнозує, що перехід отців та мирян з російської православної церкви в Україні до об’єднаної української церкви не буде швидким.

«Але цей процес не спинити. Все збільшується кількість мирян та священиків, які вже не хочуть слухати накази Кремля. Головне зараз не наробити помилок. Бо Кремль дуже хоче, щоб в нас була релігійна війна, щоб пролилася кров. Ми цього не допустили напередодні об’єднавчого собору. Тим, хто хотів залучити тітушок і бабусь в червоних хустинках, – їм цього не вдалося. Дайте українцям самому обрати дорогу до Бога і вони це зроблять», – наголосив Порошенко.

За його словами, після отримання томосу українську об’єднану православну церкву чекатиме найскладніший етап.

«Ми зараз на початку будівництва, найважча робота попереду. Все, щоб було до цього, було зроблено Божею волею та волею Вселенського патріарха. І трохи зусиллями президента та патріарха Філарета. Зараз нам треба триматися разом і церква відіграє в цьому важливу роль. Чому українська держава програла 100 років тому, коли постала УНР? Чому не вистачило єдності? Україна завжди програвала, коли починалася московська навала. Зараз вперше ми зуміли себе захистити і створити єдину церкву. І дуже важливо об’єднатися, в цьому наша сила», – підкреслив Порошенко.

Він також закликав істориків Тернопільського національного педуніверситету, в приміщенні якого відбувалася зустріч, готувати важливі для України об’єктивні ґрунтовні наукові праці, в тому числі і про захоплення та звільнення від російського ярма української церкви.