В області реформовано 85% видань / фото kbrria.ru

Тернопільщина стала лідером у процесі роздержавлення друкованих ЗМІ

Як повідомила УНІАН голова Тернопільського прес-клубу Анжела Кардинал, станом на 18 грудня цього року в Україні реформовано 53% від загальної кількості видань, які справді виходять. При цьому в Тернопільській області ця цифра становить 85%, це – найвищий показник в Україні, наступною йде Полтавщина, де роздержавлено 77% газет.

Читайте такожУ Кабміні розкрили подробиці нового мовного закону

Відео дня

«В рамках проектів, які здійснювалися за підтримки У-Медіа, що реалізувалися Інтерньюз в Україні та фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), нами було проведено 30 навчальних тренінгів та семінарів по обміну досвідом, надано понад 500 телефонних та письмових юридичних консультацій, видано три практичних посібники, організовано 10 теле- та відео-мостів між регіонами, розроблено взірець нового Статуту для редакцій, що стали товариствами з обмеженою відповідальністю. Впродовж першого року наша діяльність по наданню комплексної допомоги редакціям газет, які реформувалися,  розповсюджувалася лише на Тернопільщину, однак з жовтня 2017-го  нею вже було охоплено 11 областей  України», – зазначила Кардинал.

Заступник голови ТОДА з гуманітарних питань Юрій Юрик  зазначив, що в ході реформування редакцій було небагато конфліктних ситуацій. Такі мали місце лише щодо обласної газети «Свобода» та газети Тернопільського району «Подільське слово».

«Наразі райдержадміністрації уклали угоди щодо висвітлення своєї діяльності з усіма уже самостійними районними газетами, і відповідних коштів на наступний рік буде виділено достатньо», – зазначив Юрик.

За даними начальника відділу державної реєстрації друкованих ЗМІ та громадських формувань Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції  у Тернопільській області Василя Марцинкевича, наразі редакції двох видань – «Галицького вісника» ( Борщів) та «Ради» ( обласне комунальне підприємство «Видавництво Рада») –  взагалі не подавали заяв на роздержавлення. А ще двох – «Чортківського вісника» та обласної газети «Свобода» – на сьогодні ще не закінчили процес реформування.