Тривалі авіаперельоти шкідливі для здоров'я / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, REUTERS

Багато туристів мають почуття слабкості, коли вони виходять із літака, особливо після рейсу на далекі відстані зі зміною часових поясів.

Тим часом, лікарі підтверджують, що тривалий авіапереліт може мати певний негативний вплив на організм людини, пише Mirror.

"Сидіння протягом восьми і більше годин може мати серйозні несприятливі наслідки для вашого здоров'я, наприклад, для здоров'я серця і органів дихання, а також для м'язів і суглобів", – пояснила лікар загальної практики, доктор Гілл Дженкінс.

Проте лікарі поспішили заспокоїти пасажирів, що не варто панікувати і зарікатися від польотів на все життя: з більшістю людей, які літають, усе буде гаразд, проте варто стежити за певними ознаками та готуватися заздалегідь, особливо якщо у вас уже є якесь захворювання.

Щоб пасажирам було простіше підготувати своє здоров'я до авіаперельотів, лікарі пояснили, як вони впливають на різні частини організму.

Мозок

Оскільки організм намагається пристосуватися до різних часових поясів, це може завдати певної шкоди організму. "Зміни в характері сну, спричинені різницею часових поясів, можуть вплинути на якість і кількість сну, що може вплинути на когнітивні функції та настрій. Низький рівень вологості також може призвести до головного болю, запаморочення і когнітивних порушень", – пояснив лікар загальної практики в Pall Mall Medical, доктор Саймон Теобальдс.

Крім того, за його словами, низький рівень кисню в салоні літака також може призвести до таких симптомів, як забудькуватість і труднощі з концентрацією уваги. Під час тривалих перельотів, особливо у тривожних пасажирів, можуть виникнути стрес і занепокоєння, які можуть вплинути на загальний стан.

Проте збій біоритмів має тимчасовий характер і часто швидко минає, щойно людина пристосовується до нового часового поясу. Також зменшити наслідки можна, дотримуючись питного режиму і намагаючись дотримуватися "здорового графіка сну".

Серце

"Далекі перельоти можуть вплинути на дихання, спричиняючи задишку, а інколи й дискомфорт у грудях. Найбільшому ризику виникнення проблем із серцем у літаку піддаються ті, хто вже має серцево-судинні захворювання", – пояснила доктор Дженкінс.

Пасажирам, у яких є проблеми з серцем, перед польотом радять завжди консультуватися зі своїм лікарем, чи можна їм летіти, а також брати з собою в ручну поклажу всі необхідні ліки.

Також лікар попередила про ризик тромбозу в пасажирів літаків. "Тромби можуть утворюватися протягом місяця після польоту, тому будьте уважні до таких симптомів, як опухлі або болючі ноги, особливо ікри, а також утруднене дихання (тромби можуть виникати і в легенях)", – пояснила вона.

Щоб знизити ризики для серця і кровоносної системи, пасажирам радять пити достатньо рідини і не вживати алкоголь під час польоту, а також якомога більше розтягуватися і рухатися на борту.

Шлунок

Зміна вологості може спричинити хаос у шлунку. "У кабінах літаків низький рівень вологості, що може спричинити зневоднення і призвести до проблем із травленням, таких як закреп і дискомфорт. Зміна тиску в салоні також може спричинити розширення газів у шлунку, що призводить до здуття живота або дискомфорту. Тривале сидіння під час перельотів може сприяти уповільненню травлення і закрепам", – пояснив доктор Теобальдс.

Водночас порушення циркадного ритму (тілесного годинника) через перетин кількох часових поясів також можуть вплинути на травну систему, що призведе до нерегулярних рухів кишківника і змін апетиту, додав він.

Щоб уникнути порушень травлення, Теобальдс рекомендує пасажирам уникати алкоголю і обирати легку їжу, а також багато пересуватися салоном.

Очі, ніс і рот

За словами доктора Дженкінс, усі ці ділянки можуть стати дуже сухими під час далекого рейсу через зміни тиску в салоні, висоти та якості повітря.

"Біль у носових пазухах, що зачіпає носові ходи, часто трапляється на далекомагістральних рейсах, особливо якщо у вас уже є застуда або інші проблеми з дихальними шляхами, які впливають на те, як пазухи та носові ходи можуть вирівнювати тиск після зміни тиску в салоні, що призводить до болю в очах, чолі та вилицях, особливо під час посадки", – пояснила вона.

Полегшити дискоморт допоможе жування жуйки, пиття води або позіхання перед зльотом і посадкою.

Шкіра

Низька вологість також може викликати відчуття сухості та стягнутості шкіри й посилити такі захворювання, як екзема або псоріаз. Рециркульоване повітря в літаках також може бути сухим і несвіжим, що закупорює пори і негативно впливає на людей зі шкірою, схильною до акне.

"На великих висотах вплив ультрафіолетових променів збільшується. Хоча вікна літака блокують більшість променів UVB, промені UVA все одно можуть проникати всередину, потенційно спричиняючи з часом пошкодження шкіри. Щоб боротися з усім цим, зволожуйте шкіру, уникайте сильного макіяжу і використовуйте якісний SPF", – пояснив доктор Теобальдс.

Кінцівки та м'язи

"Сидіння протягом кількох годин під час далекого перельоту без особливого руху може призвести до напруження м'язів і проблем із суглобами і спиною, а також до скутості. Під час польоту намагайтеся вставати, рухатися і розтягуватися раз на годину. Після приземлення дуже важливо змусити своє тіло рухатися якомога швидше", – зазначила доктор Дженкінс.

Як повідомляв УНІАН, раніше туристам розповіли, чому не можна спати під час зльоту і посадки літака.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.