Якщо дивитися очима мандрівника на те, як коронавірус змінює сферу туризму, стає очевидним, що пандемія позначилася не лише на маршрутах, але й на тому, як ми стали подорожувати та уявляти мандрівки. З’явилися нові страхи і побоювання, що змушують сумніватися чи навіть відкладати відпочинок на невизначений час.

Розглянемо найбільш поширені та як з ними справлятися.  

Страх змін правил для в’їзду та раптового закриття кордонів. Нині, щоб подорожі залишалися частиною нашого життя, країни змушені запроваджувати вимоги і обмеження, які допомагають контролювати епідемічну ситуацію. Нам нічого не залишається, крім прийняти це як належне.  

Відео дня

Однак через те, що правила постійно змінюються, стало складніше вибирати, куди їхати, а тим більше — планувати поїздку заздалегідь. Людям не вистачає відчуття захищеності на випадок чергового посилення обмежень чи зміни політики вибраної для відпочинку країни щодо в’їзду туристів.   

Що з цим робити: вибирати ті напрямки, де протягом вже тривалого часу (хоча б кількох місяців) епідемічна ситуація залишається стабільною і правила в’їзду не змінюються або навіть пом’якшуються. 

Також можна додатково убезпечити себе від фінансових ризиків, придбавши поліс страхування від невиїзду. А якщо йдеться про організований відпочинок, вибирати туроператора з гнучкими умовами щодо повернення коштів чи зміни дат мандрівки на випадок раптового закриття кордонів. 

До речі, ще одним плюсом пакетного відпочинку у подібних ситуаціях, є те, що туроператор гарантує повернення туриста додому — це його обов’язок, згідно із законом. А от самостійним туристам, які десь раптово «застрягнуть», найімовірніше доведеться справлятися власними силами.

Страх захворіти перед поїздкою. У нашій новій реальності мандрівка може бути скасована буквально напередодні її початку, якщо у туриста виявлять Covid-19. Безперечно, це викликає додаткові хвилювання і вагання, чи варто взагалі ризикувати. З іншого боку, треба пам’ятати, що такі правила нам диктують обставини заради суспільної безпеки і збереження можливості подорожувати взагалі. 

Що з цим робити: з найпростішого — протягом кількох тижнів до запланованої поїздки утримуватися від соціальних контактів, відвідування заходів і локацій масового відпочинку, наскільки це можливо. 

На додачу до обов’язкового полісу медичного страхування можна купити страхування від коронавірусу, відповідно до якого страхова компанія зобов’язується компенсувати кошти за мандрівку, яка не відбулася через те, що турист захворів на коронавірус. Ті, хто вибирає пакетні тури, у разі настання страхового випадку можуть потенційно розраховувати на додаткову, в межах повноважень, підтримку з боку туроператора у вирішенні всіх питань.     

Страх захворіти під час відпочинку. Одна справа, коли ти вдома, і зовсім інша — захворіти за кордоном. Ситуація тягне за собою чимало запитань: що робити, якщо через вимушену ізоляцію не вдасться вилетіти вчасно додому; хто оплачуватиме лікування, проживання і нові квитки; що мають робити інші члени родини/друзі, з якими ви приїхали на відпочинок, тощо. Все це справді викликає чимало вагань щодо подорожей.  

Що з цим робити: купити розширене страхування, яке покриє всі можливі додаткові витрати. Так, якщо ви маєте страхування від додаткових фінансових ризиків, витрати на проживання і квитки на нові дати покриває страхова компанія. Компенсацію за лікування Covid-19 має покрити поліс медичного страхування. Тільки перед покупкою важливо перевіряти, які ризики та обсяг витрат на лікування входять до пакету. 

Разом із тим пам’ятайте, якщо коронавірус у вас діагностували після повернення з відпочинку до України, страхування вже не діятиме, і за лікування доведеться платити самостійно. 

Страх користуватися раннім бронюванням. Глобальний локдаун у 2020 році і регулярні зміни вимог щодо в'їзду туристів та перебування у різних країнах спровокували побоювання щодо раннього бронювання. Незважаючи на вигідність пропозиції (заощадити можна до 50%, якщо порівнювати з ціною в сезон), люди зараз бояться планувати наперед і частіше вибирають покупку турів щонайбільше за тиждень-два до наміченої дати. 

Частково така поведінка також диктується бажанням максимально заощадити, адже так звані «гарячі» тури іноді можуть коштувати навіть дешевше, ніж раннє бронювання. Однак, з іншого боку, треба розуміти, що задовольнятися у такому разі доведеться лише тим, що пропонують — можливостей для вибору не буде. А ще, коли готелі заповнюються в останній момент, зростає ризик потрапити у ситуацію овербукінгу. 

Що з цим робити: визначити свої пріоритети і діяти відповідно. Головний плюс раннього бронювання полягає в можливості за адекватною ціною забронювати конкретний готель, який ви самі собі вибрали. Популярні місця відпочинку часто заповнюють весь свій номерний фонд ще до початку сезону, тому бронювати заздалегідь сенс є і зараз. Ще одна перевага раннього бронювання — можливість внесення оплати частинами, в деяких випадках — з першим внеском 0%. Убезпечити себе від фінансових ризиків на випадок хвороби чи закриття кордонів допоможе страхування від невиїзду. 

Якщо ж єдиний пріоритет — ціна, і немає конкретних побажань ні щодо напрямку, ні щодо дат поїздки та умов відпочинку, цілком підійдуть і «гарячі» тури. Тільки такий вибір не слід пов'язувати з великими очікуваннями від відпочинку, тому що це зазвичай залишкові варіанти, які ніхто не захотів брати. Хоча й тут бувають винятки. 

Чи будемо ми колись подорожувати так само, як і раніше? Ніхто не знає напевно. Однак подорожувати і в нових реаліях не страшно, якщо спокійно розібратися з незрозумілими нюансами та потурбуватися про свій комфорт і безпеку заздалегідь. 

Марина Дайнеко, директор з продажів Join UP!