Forbes склав список порад, чого не варто робити в місцях тиму Чорнобиля / УНІАН

Так званий «чорний» туризм на підйомі після того, як телеканал HBO показав серіал «Чорнобиль». Для одних відвідування місць пам’яті дає краще розуміння катастроф, масштаби яких виходять за межі уяви. Для інших це спосіб поєднатися з історією, про яку вони тільки читали чи бачили по телевізору. У більшості випадків такий туризм спровокований хворобливою допитливістю: що люди можуть зробити з іншими або як технологія, вирвавшись з-під контролю, може зруйнувати людські життя.

Всі ці причини цілком припустимі. Однак, оскільки ми живемо в часи, коли прийнято всім ділитися в соціальних мережах, існує реальний ризик стати «чорним туристом» в абсолютно неприйнятний спосіб, — пише Forbes.

Читайте такожГолі сідниці в Чорнобилі: автор серіалу про ЧАЕС просить Instagram-блогерів не робити огидні фото в Прип'яті

Відео дня

Відвідуючи колишній концтабір «Аушвіц», меморіал геноциду в Руанді, Поля смерті в Камбоджі, Роббенайленд у ПАР чи меморіал 11 вересня у Нью-Йорку, варто дотримуватися певних правил, щоб проявити пошану до тих, хто втратив життя в ході трагічних подій.

Перше правило – фотографувати можна лише в цілях освіти. Цілком зрозуміло, що хочеться зробити кілька знімків на пам’ять. Однак, фотографуючи, варто проявити повагу до трагедії, яка відбулася в конкретному місці. Крім того, знімок повинен нести в собі історію, яка відбулася.

В Twitter музей «Аушвіц-Біркенау» поширив кілька знімків, на яких люди балансують на рейках поблизу колишнього концтабору. Музей закликав відвідувачів не робити так і проявити повагу до пам’яті жертв Голокосту.

«Коли ви приїжджаєте в музей «Аушвіц», пам’ятайте, що ви в місці, де понад мільйон людей були вбиті. Є кращі місця для того, щоб вчитися балансувати на рейках, ніж те, яке символізує виселення сотень тисяч людей в пункт їхньої смерті», - наголосили в музеї.

Читайте такожDie Welt: Спецслужби НДР захищали вбивць концтабору в Освенцимі

Друге правило – ніяких селфі. Знімати самих себе стало вже звичкою багатьох людей сьогодні. Але в місцях, де сталися трагічні події, краще спробувати утриматися від цього.

«Не робіть селфі чи щасливі сімейні фото в жодному трагічному місці. Проявіть повагу», - закликав туристичний гуру Джон ДіСкала.

«Побувавши в «Аушвіці» дев’ять років тому, я була здивована, скільки людей робили селфі. Повсюдно були ті, хто робили фото з жестом миру, усмішкою чи навіть групові фото біля стіни, де відбувалися вбивства. Я навіть не діставала свою камеру, поки була там. Мені здавалося, що робити фото там було б зневагою. Точно не варто робити селфі. Але проявіть повагу до того, що відбулося в таких місцях, документуйте і розповідайте історію», - порадила письменниця Діана Едельман.

Третє правило каже, що варто бути емоційно готовим відвідувати місця зі страшною історією. Адже дотик до страшного минулого може викликати різку реакцію: від люті до глибокого суму. І хоч ніхто не зможе сказати напевне, як відреагує кожен особисто, варто бути готовим до широкого спектра емоцій.

Читайте такожWashington Post: Серіал про Чорнобиль спричинив наплив допитливих туристів у Литву

І про всяк випадок краще взяти з собою хустинки. Це четверте правило. Письменниця з Ванкувера Джоанна Рід побувала на Полях смерті в Камбоджі. Вона особливо наполягає на цій пораді.

«Візьміть хустинки. Сльози вам майже гарантовані. Відвідування Choeung Ek поблизу Пномпеня було страшною, але необхідною частиною розуміння Камбоджі. Якщо ми не вчимося зі чорних сторінок минулого, ми приречені повторити їх. Поля смерті – це красиве зелене місце з деревами й пагодою. Лише наблизившись можна побачити черепи, сперті на колони, доказ масових поховань просто у вас під ногами. Спеціальні таблички пояснюють, яким був геноцид, скоєний червоними кхмерами тут і на інших полях смерті в країні», - пригадала вона.

П’ята порада – в місцях, де відбулося щось страшне, варто займатися самоосвітою. Видання радить читати книги, дивитися документальні фільми про ці місця, говорити з людьми, які вже там були, і ставити гідам розумні запитання, щоб краще зрозуміти, що сталося.

Чергове правило – краще віддати перевагу місцевому гіду. Після показу «Чорнобиля» безлюдне місто Прип’ять в Україні стало популярним напрямком. Компанія Intrepid Travel повідомила про зростання попиту на поїздки в Україну, Молдову і Румунію на 131%. Відвідуючи Чорнобиль, майже неможливо потрапити туди без місцевого гіда.

Читайте такожWashington Post: Геополітичні наслідки Чорнобиля відчутні на війні в Україні

«Ми рекомендуємо віддати перевагу місцевим експертам, яке б місце ви не відвідували. Але особливо це стосується місць історичного значення, тим більше, якщо там відбулася трагедія. Місцевий гід розповість все, що потрібно знати про напрям, при цьому надаючи належні інструменти й підготує вас до візиту», - сказав представник Intrepid Travel Стів Міллінгтон.

Останнє правило – не можна брати щось «на згадку». Бріенна Вілсон, яка пише про туризм для Forbes, нещодавно побувала в Чорнобилі, куди поїхала з Києва.

«Для мене це було місце, яке здавалося небезпечним і, як би не дивно це звучало, захопливим для подорожі. Тому що немає нічого дивовижного в тому, що там сталося. Все якраз навпаки. І перебування в Чорнобилі дає ширшу точку зору. Починаєш розуміти масштаби катастрофи й те, яка кількість людей постраждала в ті часи», - описала вона свій досвід в Чорнобилі.

«Оскільки речі лежать на землі скрізь, у туристів з’являється спокуса взяти з собою «сувенір» або торкнутися до чогось. Але оскільки все навколо буквально заражене радіацією, не треба бути такою людиною. Так само як і не варто бути тим, хто не слухається правил, які вимагають носити штани й речі з довгим рукавом. Не варто ризикувати своїм здоров’ям і захистом у Чорнобилі заради одного вдалого фото для Instagram», - пояснила Вілсон.