В Україні занепокоїлися розвитком туризму / Фото УНІАН

Для розвитку туристичного сектору в Україні необхідно ухвалити законодавчі зміни вже в 2020 році.

Читайте такожНові дороги та заохочення туризму: Кабмін затвердив програму розвитку Карпат

Про це на зустрічі з журналістами заявив президент громадської спілки «Національна туристична організація України» Іван Ліптуга, презентуючи стратегію розвитку туризму в Україні, створену за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку.

Відео дня

"На першому етапі впровадження стратегії необхідно привести в порядок законодавство. Зараз дуже багато колізій закладено у саму систему, це називається державним регулюванням, але насправді це псевдорегулювання, і воно не працює", - сказав він.

Зокрема, потрібні зміни в закон про категоризацію місць розміщення (зокрема, готелів).

"Колізія в тому, що зараз в Україні тільки 5% колективних закладів розміщення мають зірки, хоча це обов'язково згідно із законом. Тобто 95% з них працюють поза межами правового поля", - зазначив Ліптуга.

Також пропонується гармонізувати українське законодавство з європейським питанні ліцензування.

"Консультанти з ЄБРР пропонують з іншого боку подивитися на систему адміністрування туристичної галузі, як це працює в європейських країнах. Наприклад, там в більшості країн немає ліцензування туроператорів, оскільки існує безліч типів ліцензій і цей інструмент вже не ефективний. Замість цього має бути дієве фінансове забезпечення туроператорів", - додав Ліптуга.

Читайте такожНа українські санаторії наступного року чекає ребрендинг: хочуть на 50% збільшити продажі путівок

За його словами, відповідальне за туризм екс-міністерство розвитку економіки і торгівлі напрацювало майже готовий законопроект, що містить зміни до закону "Про туризм" та інші документи, - залишається чекати, поки за нього проголосує новий парламент.

"Цей документ - найбільш вивірений і погоджений з усіма зацікавленими сторонами - готельєрами, туроператорами, гідами. Було багато зустрічей, на яких обговорювалися зміни про ліцензування, категоризацію готелів, про порядок на ринку. Якщо ці зміни не будуть ухвалені протягом 2020 року, то всі інші кроки втрачають сенс", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України в доопрацьованому проекті державного бюджету на 2020 рік передбачив 240 млн грн на просування туристичного потенціалу України.