Коли українці зможуть потрапити до ЄС - поки незрозуміло / Фото Depositphotos

Європейська комісія представила рекомендації для допомоги країнам-членам Європейського Союзу поступово зняти обмеження і дозволити туристичному бізнесу відновити діяльність після місяців жорсткого карантину.

Читайте такожКулеба: після пандемії в українців не має бути проблем з подорожами за безвізом

Як йдеться в рекомендаціях на сайті Єврокомісії, відновлення туристичної діяльності має враховувати дотримання необхідних медичних заходів.

Відео дня

Зокрема, пакет рекомендацій покликаний допомогти туристичному сектору ЄС відновитися від пандемії коронавіруса шляхом підтримки бізнесу, а також забезпечити, щоб Європа і надалі залишалися головним пунктом призначення для іноземних відвідувачів.

У Єврокомісії мають намір безпечно відновити свободу пересування і зняти внутрішній контроль на кордонах.

«Вільне пересування і транскордонні подорожі є ключовими для туризму. Так як державам-членам вдається скорочувати поширення вірусу, всебічні обмеження на свободу пересування повинні бути замінені більш цілеспрямованими заходами. Якщо загальне скасування обмежень не виправдовується ситуацією в галузі охорони здоров'я, Єврокомісія пропонує поетапний і скоординований підхід, який починається з відміни обмежень між (прикордонними) районами і країнами-членами з досить схожими епідеміологічними ситуаціями», - йдеться в рекомендаціях.

У цьому зв'язку пропонується дотримуватися трьох критеріїв.

Зокрема, мова йде про епідеміологічні критерії, що особливо має враховувати ті райони, де ситуація поліпшується на основі даних Європейського центру з профілактики і контролю захворювань.

Також мова йде про здатність застосовувати заходи щодо стримування вірусу під час усієї подорожі, з урахуванням перетину кордонів та додаткових гарантій безпеки і кроків у ситуаціях, коли забезпечення фізичного дистанціювання може бути складним.

Читайте такожСловенія скасувала заборону на авіасполучення з іншими країнами

Крім того, мова йде про економічні та соціальні міркування, які в першу чергу надають пріоритет трансграничного пересування у ключових районах діяльності, включаючи особисті причини.

Водночас, в Єврокомісії підкреслюють особливу важливість дотримання принципу недискримінації в ситуаціях, коли країна-член вирішує дозволити подорожі на свою територію або окремі райони на своїй території. Зокрема, такі дозволи повинні стосуватися здійснення подорожей з усіх районів, регіонів чи країн в Євросоюзі зі схожими епідеміологічними умовами. Таким же чином будь-які обмеження повинні бути скасовані без жодної дискримінації для всіх громадян країн-членів ЄС і для всіх резидентів країн-членів незважаючи на їх національність.

Водночас питання відкриття кордонів ЄС для громадян третіх країн, у тому числі українців, в рекомендаціях не піднімається.

Як повідомляв УНІАН.Туризм, раніше в МОЗ розповіли, коли Україна зможе відкрити кордони.

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.