Вибухи в Криму відлякують росіян / фото Maxar Technologies

Літній відпочинок в Сочі подорожчав на 30% в порівнянні з минулим роком через небажання росіян їхати в окупований РФ Крим на тлі збільшення кількості "бавовни" на півострові.

Так, в майбутньому сезоні десятиденна відпустка в сочинському готелі "чотири зірки" з триразовим харчуванням обійдеться парі туристів в 220 тисяч рублів (близько 2,9 тисяч доларів), що можна порівняти з all inclusive в Туреччині або Єгипті, пишуть російські ЗМІ з посиланням на Альянс туристичних агентств Росії.

Водночас, за словами віце-президента АТА РФ Алексана Мкртчяна, ціни в Сочі вже вищі, ніж на аналогічний відпочинок в Об'єднаних Арабських Еміратах, куди можна злітати на десять днів за 180 тисяч рублів на двох (близько 2,4 тисячі доларів).

Відео дня

При цьому він зазначив, що ще минулого року, коли аеропорт у окупованому Сімферополі закрили через початок повномасштабної російської війни в Україні, турпотік з Росії до Криму впав на 30%, а ціни в Сочі зросли на 40%. Цього року Крим "буде в мінусі" на 3-4 мільйони осіб за підсумками сезону, оскільки бронювання турів на півострів вже впало на 50%. Це призведе до додаткового подорожчання готелів в Сочі.

Натомість турбізнесу в Криму, щоб залучити відпочиваючих з Росії, необхідно знизити вартість послуги на 40%, вважає Мкртчян. "Деякі готельєри знизили ціни бронювань на найближчі місяці – березень-квітень, а ось на червень, липень і серпень не хочуть через ілюзію того, що до них поїдуть люди", – зазначив він.

Ситуція з туризмом в окупованому Росією Криму

Якщо перші вісім років російської окупації в Криму пройшли відносно спокійно і в якийсь момент потік туристів з РФ туди навіть зріс, то з серпня 2022 року, після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, на півострові майже щодня чути звуки вибухів. Іноді їх видно і чути безпосередньо з пляжів. 

На початку жовтня 2022 року на залізничній гілці Кримського мосту, що веде з Росії на окупований півострів, стався вибух, що призвело до часткового руйнування мосту та суттєво ускладнило доступ росіянам до окупованого Криму.

Останні масштабні вибухи в окупованому Криму сталися 21 березня 2023 року, коли в окупованому Джанкої було знищено російські крилаті ракети "Калібр НК", якими окупанти обстрілюють Україну.

Незабаром підконтрольний Росії глава окупованого Криму Сергій Аксьонов заявив про "напружену" ситуацію з потоком туристів на півострів. Причиною цього глава окупаційної влади назвав "логістичні труднощі".

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.