ЄС розпочне підготовку до ослаблення карантинних обмежень для туристів / фото ua.depositphotos.com

Голови держав і урядів країн-членів Європейського Союзу домовились розпочати підготовку з метою пом'якшення карантинних обмежень для подорожей в межах ЄС.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у заяві Європейської Ради.

"Епідемічна ситуація залишається серйозною, також у контексті викликів, як з'являються у зв'язку з новими штамами. Обмеження, в тому числі щодо подорожей без нагальної необхідності, на даний момент треба зберігати, з врахуванням особливої ситуації у прикордонних громадах", - зазначено у заяві.

При цьому, в Європейській Раді наголошують, що безперешкодне переміщення товарів і послуг в межах єдиного ринку має продовжуватися.

Читайте такожЄвропарламент прискорить процедуру схвалення "паспортів вакцинації"

"Однак, повинна розпочатися підготовка спільного підходу щодо поступового скасування обмежень, аби забезпечити координацію зусиль, коли епідемічна ситуація дозволить пом'якшити поточні заходи. Законодавча і технічна робота щодо взаємосумісних і недискримінаційних "цифрових сертифікатів" COVID-19, яка ґрунтуватиметься на пропозиції Єврокомісії, має впроваджуватися у терміновому порядку", - додали в Раді Європи.

Подорожі  Європою під час пандемії: "зелені сертифікати"

  • 17 березня Єврокомісія запропонувала країнам-членам ЄС створити "цифровий зелений сертифікат" єдиного зразка для сприяння безпечному вільному переміщенню в межах ЄС у період пандемії. У сертифікатах буде вказано прізвище та ім'я особи, дату народження, дату видачі, інформацію про щеплення, негативний тест або одужання після COVID-19, а також унікальний ідентифікатор документу.
  • Депутати Європарламенту мають намір до літа розглянути і схвалити пропозиції Європейської комісії щодо створення "цифрових зелених сертифікатів", які дозволять подорожувати в межах країн ЄС у період пандемії.

Головні новини України та світу на ранок 26 березня