фото прес-служби 1+1

Через пандемію коронавірусу та закриті кордони багато українців цього року проведуть свою відпустку в Україні. Маловідомі туристичні локації власної країни, які змагаються у самобутності та красі з популярними закордонними курортами, показали журналісти ТСН у спецпроекті «Україна All inclusive». У 5-серійному циклі сюжетів журналісти відвідали різні регіони та випробували на собі ідеї відпочинку всередині країни.

Рожеве озеро на Херсонщині

В одній із бухт затоки Сиваш на Херсонщині, на території селища Григорівка, знаходиться досить екзотичне Лемурійське озеро. Його ще називають Рожевим через колір води. Це озеро має не лише дивовижний рожевий колір, а й містить корисні солі, мінерали та кислоти. А вода в ньому солоніша, ніж в Мертвому морі. Тому багато туристів приїжджають сюди не тільки для відпочинку, але і для профілактики захворювань суглобів, шкіри і легень.

Для туристів у селі Григорівка є будиночки, які здають місцеві мешканці. Так, тут є кухонне приладдя, побутова техніка та інші зручності. Таке проживання може коштувати від 115 до 1100 грн. Але можна приїхати відпочити на озеро з наметами та провести відпустку у більш "дикому" форматі.

Заповідник Асканія-Нова на Херсонщині

Подорожуючи Херсонщиною, варто звернути увагу на ще одне незвичайне туристичне місце - біосферний заповідник Асканія-Нова. Його площа - 33 тисячі гектарів, третина з яких - недоторкана заповідна степова зона. Це єдина подібна ділянка степу у всій Європі.

Читайте такожНезаймана природа Асканії-Нової та космічні пейзажі Арабатської стрілки: туристичні дива Херсонщини

Зараз у заповіднику налічується понад 500 видів рослин і понад 3 тисяч видів тварин. 69 видів тварин, що мешкають в Асканії, занесені в Червону книгу України, а 12 - занесено в Європейський червоний список.

Під час 2-годинної екскурсії тут можна побачити зебру, південно-американських верблюдів, індійських і африканських антилоп, оленів, лам, шотландських поні, коней Пржевальського, а ще - американських бізонів, кафрійських буйволів та інших тварин.

Медитативний відпочинок на справжніх українських хуторах Полтавщини

У туристичному плані Полтавщина стала магнітом для тих, хто хоче усамітнитися та перезавантажитися. У туристичних містах та селах Полтавщини - Миргород, Великі Сорочинці та Опішня - можна знайти готелі-хутори, пожити у справжній українській хаті та зануритися у минуле.  Цікаво, що тут часто гостюють не тільки українці, але і багато іноземців - німці, американці та туристи з різних куточків світи.

Життя в автентичній українській хаті - це не єдина розвага на Полтавщині. Тут можна відвідати музеї, ентофестивалі, взяти майстер-клас з гончарства чи кулінарії, відпочити на пляжі, покататися на велосипедах, покуштувати справжні українські вареники та страви за рецептами пращурів. А також навіть провести церемонію одруження за всіма українськими традиціями.

Водоспад Шипіт та озеро Синевир на Закарпатті

У невеликому гірському селищі Колочава на Закарпатті можна розраховувати на неймовірний відпочинок посеред густих лісів та величних гір. Для тих, хто мріє втекти від міської метушні, забути про негаразди та побути у спокої посеред природи, Колочава стане найкращим місцем для відпустки.

Колочава входить в національний природний комплекс "Синевир", де розташоване саме озеро Синевир. Воно входить до списку семи чудес України. Ще одна точка - водоспад Шипіт, що розташований на північних схилах гірського масиву у селі Пилипець. Цей водоспад сягає 14 метрів, його чиста вода розбивається об каміння, створюючи каскади з води.

Читайте такожНа Закарпаття в гори: затишний Воловець, мальовничий Синевир та курортний Пилипець

Також тут є більш активний та оздоровчий відпочинок: місцеві вигадали спа-процедури. Так, тут можна полежати "на бджолах" - для оздоровчого ефекту. Тут пропонують поспати у будиночку, який стоїть на вулику. Місцеві запевняють, що вібрації комах заспокоюють нервову систему. Однак зважитися на таке можуть не всі, адже бджоли тут усюди.

Інша лікувальна розвага - традиційне карпатське СПА. Охочі можуть зануритися у чан із мінеральною водою, яка насичена різними травами. Після розпарювання гостям пропонують завершити процедуру у крижаній гірській річці.

Активна відпустка на Дністрі

Для тих, хто надає перевагу активному відпочинку та екстремальним видам спорту, варто їхати на Дністровський каньйон. Тут можна влаштувати відпустку зі спуском річкою, катанням на сапі, водоспадами та спуском у другу за протяжністю печеру у світі. 

Дністровський каньйон на Прикарпатті - це 250 кілометрів неймовірної краси краєвидів. Тут не доведеться нудьгувати, адже відпочинок тут можна влаштувати і на воді, і у небі, і навіть під землею. Поселитися можна у селі Лука, що на Івано-Франківщині. Тут є можливість як розбити кемпінг, так і орендувати бунгало для більшого комфорту.

Читайте такожЗа пригодами на Дністровський каньйон: еко-прогулянки серед унікальної природи, круїзи по Дністру та рай для бьордвотчерів

Сплави Дністром пропонують різні: і вверх, і вниз за течією. Річка спокійна, тож покататися можна навіть із дитиною. На мальовничому маршруті є навіть зупинки: тут покажуть печеру відлюдника і водоспад з поетичною назвою "Дівочі сльози". Також охочим пропонують покататися на сапі.

А за 20 кілометрів від табору в селі Одаїв є можливість побачити каньйон не лише з землі, а й з висоти пташиного польоту. Тут можна політати: за 15 хвилин такої розваги доведеться заплатити 800 гривень. Ще один формат відпочинку - під землею. За 80 кілометрів від табору є печера із назвою Оптимістична. Двісті сімдесят кілометрів під землею - це друга за протяжністю печера в світі.

Раніше УНІАН.Туризм розповідав про плюси та мінуси літнього відпочинку 2020 в українських Карпатах та на українських морських курортах