У 2023 році уподобання туристів почали змінюватися / фото ua.depositphotos.com

2023 рік ознаменувався відродженням туризму після пандемії коронавірусу – після тривалих локдаунів туристи буквально зірвалися з ланцюга, прагнучи надолужити згаяне. Це також помітно вплинуло на структуру подорожей.

Які туристичні тенденції переважали в 2023 році та, швидше за все, будуть домінувати в наступному, проаналізувала компанія ForwardKeys у своєму свіжому звіті 2023 Global Travel Trends Report.

"Хоча швидкість відновлення варіюється в залежності від регіону, очікується, що воно завершиться до кінця 2024 року, навіть в тих країнах, які нещодавно зняли обмеження на поїздки. Це означає, що дестинації тепер можуть звернути свою увагу на передпандемічні питання, такі як визначення типу туризму, напрямків і цілей, які вони хочуть просувати. Однак контекст, в якому задаються ці питання, змінився. Зараз він формується під впливом геополітичних подій, технологічних досягнень і заклопотаності з приводу стійкості", – зазначають автори дослідження.

Відео дня

Міський туризм набирає обертів

За останні два роки через постпандемічний сценарій мандрівники більше надавали перевагу напрямкам, що пропонують "сонце та пляж". Однак у 2023 році відбувся помітний зсув у бік міських напрямків, які зараз стають все більш популярними серед туристів: темпи зростання становлять 52% порівняно з 26% зростанням у напрямках "сонце та пляж" за той самий період у 2022 році.

Зміна клімату має значення

Влітку 2023 року в Північній півкулі спостерігалися екстремальні температури, лісові пожежі та повені через зміну клімату. Однак ці події не мали суттєвого впливу на структуру подорожей. Незважаючи на лісові пожежі на Родосі, продажі квитків повернулися на нормальний рівень протягом місяця. Однак очікується, що зміна клімату матиме довгостроковий вплив на вподобання туристів. У міру підвищення температури літній попит у більш жарких напрямках, ймовірно, зменшиться, тоді як прохолодніші регіони стануть більш привабливими для мандрівників.

Сімейні подорожі знову в тренді

Багато мандрівників цінують спільний досвід, і це проявляється в популярності сімейних групових подорожей, де три-п'ять пасажирів подорожують разом. У порівнянні з 2019 роком цей сегмент продемонстрував найшвидше відновлення у всіх регіонах, особливо в Америці, де він вже перевищив рівень 2019 року. 

Інтерес до розкішного відпочинку

По всьому світу, особливо в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, спостерігається стрімке відновлення попиту на розкішні подорожі в порівнянні зі звичайними варіантами подорожей. Частково це можна пояснити феноменом "туристичної помсти". Це свідчить про те, що, незважаючи на широке занепокоєння щодо вартості життя, споживачі все ще готові платити більше за подорожі високого класу.

Жага різноманітності

Аналіз міжнародних туристичних прибуттів у 2023 році, включаючи дані про бронювання четвертого кварталу, виявляє кілька помітних тенденцій порівняно з показниками 2019 року. 

Так, якщо в 2022 році Карибський басейн і Південна Європа були найпопулярнішими напрямками, в 2023 році інтереси туристів стали більш різноманітними. Домініканська республіка, Мексика і Греція як і раніше зберігають високі позиції, але й інші напрямки набувають популярності.

Топ найбільш трендових напрямків у 2023 році

1. Домініканська Республіка (зростання на 14% порівняно з 2019 роком).

2. Колумбія (+5).

3. Мексика (+5).

4. Греція (+3).

5. Саудівська Аравія (0).

6. Португалія (-1).

7. Аргентина (-3).

Як раніше повідомляв УНІАН, згідно з останнім звітом барометра CityDNA, в деяких популярних містах Європи кількість іноземних туристів у другій половині 2023 року вже перевищила рівні до пандемії коронавірусу. 

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.