Вчені створюють цифрову копію Венеції / REUTERS

В Італії планують створити цифрову копію усіх будівель Венеції зовні та всередині.

Розробкою проекту займатиметься благодійний фонд Factum Foundation спільно з архівом Венеції та Політехнічним університетом Лозанни, пише ТСН із посиланням на The Art Newspaper.

За допомогою цього, зокрема, планується контролювати рівень води та слідкувати за пошкодженням острова та будівель.

Відео дня

Згідно із звітом міжурядової групи експертів з питань змін клімату, рівень моря продовжуватиме підійматися. За оптимістичними прогнозами, до 2100 року місто може опуститися на близько 30-60 сантиметрів. А за негативним сценарієм, до якого схиляються науковці, під час кожного припливу Венеція опинятиметься на 110 сантиметрів під водою, що може призвести до значних руйнувань.

Читайте такожМальдіви, Венеція та Мертве море: топ- місць, які можуть зникнути вже в найближчі 100 років (відео)

Навіть попри те, що італійський уряд розробив заходи для боротьби з короткочасними повенями, вони не є вирішать довгострокову проблему підвищення рівня води.

Таким чином, якщо Венеція повністю опиниться під водою, за допомогою цифрової копії місто теоретично можна буде відбудувати в іншому місці.

Для створення цифрової копії вчені використовували сканер LiDAR, який формує картину навколишнього простору, скануючи об'єкти лазером із землі. Таким способом вже оцифрували один із островів Венеційської лагуни - Сан-Джорджо-Маджоре. Щоб просканувати острів згори, вчені планують запустити дрони зі сканерами.

Вас також можуть зацікавити новини