У Києві триває ремонт так званого Дому з химерами, розташованого по вулиці Банкова, 10 навпроти Офісу президента України.

Про плани провести капітальний ремонт будівлі стало відомо наприкінці 2018 року. Тоді ж повідомлялося, що роботи обійдуться в 18,4 млн грн, а завершити їх мають до кінця 2019 року.

Читайте такожІсторичний клінкер і сучасна плитка: у Чернігові за 56 мільйонів реконструювали центральну площу (фоторепортаж)

Відео дня

Будинок з химерами був побудований у 1901-1903 роках за проектром архітектора Владислава Городецького. Отримав він свою назву завдяки скульптурним прикрасам на міфологічні та мисливські сюжети, які розміщені на фасадах споруди. Будувався він як прибутковий будинок з приміщеннями для проживання родини архітектора. Однак у 1917 році він був націоналізований радянською владою і з того часу використовувався за її вказівками.

Вже у незалежній Україні спочатку там розмістили Міністерство охорони здоров'я, потім філію Національного художнього музею. У 1998 році розпочали його масштабну реконструкцію, яку завершили лише у 2004 році. Тоді ж Будинок президента став резиденцією глави держави. Тепер тут розташовані службові кабінети співробітників апарату президента та зала для офіційних заходів.

Звичайні українці та закордонні туристи також можуть потрапити в середину Будинку з химерами, де зібрана чимала колекція творів мистецтва, за попереднім записом в рамках екскурсії.