Порошенко вкотре підкреслив, що на сході України немає замороженого конфлікту / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко заявив, що миротворча місія ООН повинна мати змогу роззброювати бойовиків та захистити цивільне населення на Донбасі, а не бути «ескортом» для спостерігачів ОБСЄ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави повідомив під час спільної прес-конференції з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Берліні.

«Ми не маємо в Спільному центрі координації та контролю (припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі – УНІАН) російських представників на окупованій території, які б могли ефективно забезпечувати режим припинення вогню», - зазначив Порошенко.

Відео дня

Президент констатує відсутність прогресу на переговорах в рамках мінського процесу.

Читайте такожМеркель висловила жаль через відсутність сталого миру на Донбасі

«Ми сподіваємося, що спільні пропозиції, які висувають, Франція, Німеччина, Україна та США щодо проекту рішення Радбезу ООН про запровадження миротворчої місія, яка буде не ескортом для спостерігачів ОБСЄ, а буде повноцінною, повномасштабною, яка зможе роззброювати незаконні збройні формування, захистити людей, які живуть на окупованих територіях, і наблизити безпекові кондиції для початку політичного процесу місцевих виборів», - наголосив Порошенко.

«На жаль, ми поки не маємо підтримки Росії (в розгортанні повномасштабної миротворчої місії ООН на Донбасі – УНІАН), але ми не втрачаємо надію на те, що наша наполеглива робота має привести до позитивного результату», - додав президент.

Порошенко наголосив, що «російський сценарій не є сценарієм миротворців, російський сценарій – це є ескорт для спостерігачів ОБСЄ, який не виконує функцій встановлення миру та припинення війни».

Також президент вкотре підкреслив, що на сході України немає замороженого конфлікту, а є агресія Росії проти суверенної та незалежної держави.

«Миротворці повинні мати відповідний мандат на всю територію, відповідні права щодо контролю неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону і щодо роззброєння незаконних формувань. Решта питань є питанням компромісу, і ми сподіваємося, що спільними зусиллями цей компроміс буде досягнутий», - підсумував Порошенко.

Як повідомляв УНІАН, 9 квітня відбулась телефонна розмова президента Російської Федерації Володимира Путіна і Федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель. Прес-служба російського президента за підсумками переговорів заявила, що лідери двох держав обговорили можливе впровадження місії ООН з охорони спостерігачів ОБСЄ на Донбасі.