США можуть надати Україні кораблі та протикорабельні ракети / фото УНІАН

«Вікно можливостей» для надання Україні Вашингтоном летальної зброї відкрито. І зараз  в першу чергу йдеться про постачання озброєнь для Військово-морських сил.

Про це заявив провідний експерт Американської ради з міжнародної політики Стівен Бланк, який чверть століття викладав у Військовому коледжі Армії США та є вчителем багатьох із тих, хто працює зараз у Пентагоні, передає "Радіо Свобода".

Орієнтацію на допомогу ВМС Україні експерт пояснює існуванням реальної загрози в Азовському, і навіть у Чорному морі.

Відео дня

Читайте такожЕкс-командувач ВМС України попередив про небезпеку "найгіршого сценарію" через дії РФ на Азові

«Все схоже на те, що Росія намагається вдарити по економічному добробутові України і, можливо, буде навіть погрожувати блокувати Одесу, погрожувати висадкою десанту на березі Азовського моря – щоб спровокувати українську армію. Тому, наскільки мені відомо, Сполучені Штати, без сумніву, нададуть Україні патрульні катери, які будуть використані, щоб захистити українську берегову лінію. А ще зараз обговорюється питання про постачання протикорабельних ракет, які можна використовувати для того, щоб відбити можливу російську морську атаку в українських територіальних водах або біля них», – повідомив Бланк, коментуючи виділення для України 250 мільйонів доларів військової допомоги у бюджеті США на 2019 рік.

При цьому він наголосив, що Україна повинна продовжувати реформи для себе самої – «не для того, щоб добре виглядати в очах Сполучених Штатів, а тому, що це збільшує шанси держави вижити і запобігти великій війні».

«Думаю, Україна стає зараз все сильнішою, а Росія все слабшою – в основному через санкції. А що стосується надання озброєнь… Головне питання не в обсягах нашої військової допомоги, а у тому, що сама Україна готова робити, щоб посилити свої позиції і не бути вразливою для російської агресії», – додав він.

Він припускає, що гроші можуть піти на придбання військових кораблів або протикорабельних ракет, які наразі потрібні Україні.

«А ще вони (гроші – ред.) будуть витрачені на посилення оборонних можливостей країни в цілому. Як саме – вирішуватимуть уряди України і США. Але загалом Україна терміново має зробити свою систему морської оборони і оборони країни в цілому набагато серйознішою, ніж є зараз», – резюмував він.