REUTERS / REUTERS

Вздовж лінії розмежування на Донбасі на ділянках відведення підрозділів та озброєння Збройних сил України безпеку громадян забезпечуватимуть українські правоохоронні органи та Національна гвардія України.

Про це в інтерв’ю телеканалу «Україна» сказав голова Верховної Ради України Дмитро Разумков.

Читайте такожЗеленський обговорив із главами військових та силових відомств нове розведення сил на Донбасі

Відео дня

«Ніхто не здає свою територію, ніхто не здає своїх громадян. На тій території, від якої будуть відходити українські Збройні сили, якщо це буде відбуватися, то безпека буде зберігатися за рахунок Національної гвардії, за рахунок правоохоронців, які будуть знаходитися на цій території», - наголосив він.

Разумков зазначив, що це українська територія і на ній будуть зберігатися закони України, а «за дотриманням законів України і безпекою будуть наглядати правоохоронні органи української держави».

«Це нормальний процес. Я впевнений, що до нього долучаться і представники ОБСЄ і, можливо, журналісти», - зазначив голова ВР.

Також він додав, що «ми таким чином, на жаль, не швидко зможемо вийти з тієї патової ситуації, яку ми спостерігаємо протягом декількох років», але буде змога почати реалізовувати Мінські домовленості, щоб повернути окуповані території.

Як повідомляв УНІАН, 21 вересня 2016 року в Мінську було підписано Рамкове рішення Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі про розведення сил і засобів на лінії розмежування. Документом передбачено розведення сил і засобів у Золотому, Петрівському та Станиці Луганській.

1 жовтня 2016 року розведення сил відбулося в Золотому, 7 жовтня того ж року - в Петрівському.

У червні 2019 року відбулося розведення підрозділів Збройних сил України і бойовиків поблизу Станиці Луганської.

1 жовтня на засіданні Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі сторони домовилися про розведення військ в Петровському і Золотому.

Президент Володимир Зеленський гарантував, що на безпеці місцевого населення розведення військ не позначиться.