Монумент

16 жовтня в Ростові-на-Дону планують офіційне відкриття пам'ятника "героям Донбасу", але побачити його можна вже й сьогодні – він не прикритий тканиною.

Ініціатор відкриття пам'ятника – російська організація "Союз добровольців Донбасу", передає "Громадське радіо".

Чому місцеві жителі виступили проти встановлення пам'ятника, журналісти запитали у донського козака, блогера Сергія Білогвардійця, уродженця Ростовської області, що зараз вимушено проживає в Україні.

Відео дня

"Так звані добровольці з Росії – це, як правило, асоціальний елемент. Поводитися вони не вміють. Повертаючись із зони конфлікту, вони неодноразово здійснювали злочини, поводилися зухвало. Вони були обурені, чому прості люди, бачачи у них на рукавах пов'язки "ЛДНР", "Новоросія", не вітали їх як героїв", - згадує Сергій.

За його словами, холодні зустрічі і прийоми з боку місцевого населення у "добровольців" викликали агресію щодо жителів Ростова та інших міст області.

Читайте такожНа пам'ятнику Калашникову у Москві помітили схему німецького автомата (фото)

Козаки створення пам'ятника підтримали, каже Сергій. "Звісно, всі "за" цей пам'ятник, вважають їх героями. Але це через те, що більшість козаків або одурманені цією пропагандою, або не є козаками, а представниками інших народів, які до всього цього руху "підлещуються", — говорить Білогвардієць.

"Можу сказати, що багато людей бояться висловлювати протест щодо Донбасу, України, Сирії, тому що методи російський спецслужб відомі. Якщо хтось гарно це зробить — петицію, мирну акцію на знак протесту проти цього пам'ятника, то йому або пістолет, або наркотики підкинуть і посадять у в'язницю", — каже блогер.

Житель Ростова-на-Дону Іван попросив не називати його прізвища. На умовах анонімності назвав ще одну причину, з якої люди не хочуть бачити цей пам'ятник у своєму місті.

На їхню думку, пам'ятник підтверджує, що Росія причетна до конфлікту на Донбасі.

"Це доказ того, що Росія втручається у справи України. Що робити росіянам на Донбасі?", — сказав Іван.

"Якщо у Росії споруджуються такі пам'ятки, отже, це доказ того, що росіяни воюють на Донбасі", — розповів ростовчанин.

Іван говорить, щоб зрозуміти, чому росіяни не хочуть згадувати про Донбас, потрібно сходити на кладовище. З 2014 року там з'явилося багато могил чоловіків віком від 18 до 30 років.

Як повідомляв УНІАН, у російському Ростові з'явився меморіал "героям Донбасу" з емблемою Сухопутних військ Збройних Сил України.