Олексій Гетьман розповів, як можна ізолювати окупантів у Криму / фото УНІАН

Для постачання окупаційних військ на півдні України та в Криму Росія використовує два шляхи. Це незаконно збудований Керченський міст, а також залізниця Волноваха – Токмак – Джанкой. 

"Якщо перерізати цю гілку (через Волноваху – ред.), не можна піти в обхід. Тому росіяни будують максимально близько до Азовського моря ще одну залізницю. У них основне перевезення всього, що необхідно для військ, – це не автомобільний транспорт, а залізничний. 50 вагонів поїзда можна серйозно завантажити технікою, боєприпасами. А будь-яка машина не візьме 50-60 тонн, як вагон, для цього потрібні 3-4 машини", – пояснив в ефірі телеканалу FREEДОМ майор запасу Нацгвардії, ветеран російсько-української війни і військовий аналітик Олексій Гетьман. 

За його словами, 50 вагонів поїзда – це, умовно кажучи, 150 машин. Тому окупанти і віддають перевагу постачанню залізницею. 

"Тут є дві основні артерії. Це Волноваха – Токмак – Джанкой і Керченський міст. По них йде 90% всього, що необхідно для угруповання "Дніпро" на Херсонщині та окупантів у Криму. Тому якщо прибрати ці дві залізниці, залишиться тільки 10%. І цього не вистачить для того, щоб забезпечувати в мінімальному необхідному обсязі ці два угруповання – херсонське і кримське. У нас завдання в цьому році – перетворити Крим, умовно, на острів, щоб залишилася тільки невелика кількість автомобільних доріг і по морю вони можуть щось підвезти. Це дасть їм можливість протриматися, але недовго. Потім просто все закінчиться у цих підрозділів", – констатував він. 

Як протидіяти логістиці РФ

Військовий експерт Петро Черник припустив, що коли Україна отримає багатоцільові винищувачі F-16, їх можуть використовувати для ударів по логістиці окупаційних військ РФ. 

За словами експерта, ці літаки можуть нести ракети AGM-158, деякі модифікації якої б'ють на відстань до 900 км. Постійне знищення російських ешелонів з технікою Черник вважає "філософією успіху". 

Вас також можуть зацікавити новини: