Жодну із "нових" мотострілецьких дивізій армії РФ не можна вважати на 100 укомплектованою / фото btvt.info

В структурі армії РФ у 2023 році, ймовірно, не створили ні однієї нової дивізії морської піхоти на базі існуючих бригад.

Це ставить під сумнів обіцянки Кремля та колишнього лідера РФ Дмитра Медведева створити новий армійський корпус з флотилією загальною кількістю "поповнення" на 7 дивізій, 19 бригад та 49 полків вже у 2024 році.

Поки що немає жодного доказу того, що Росія має якісь зрушення у морській піхоті, також жодну із "нових" мотострілецьких дивізій армії РФ не можна вважати на 100 укомплектованою, акцентують аналітики польского порталу Defence24. Хоча подібну обіцянку щодо посилення сил Росія вже озвучувала у планах на 2023 рік.

Відео дня

Амбітну заяву про створення нового армійського корпусу заступник глави Радбезу РФ озвучив 25 жовтня поточного року. Водночас представник Кремля не конкретизував планів про те, чи будуть створюватися відповідні сили "з нуля", чи РФ планує розгорнути нові формування на базі вже існуючих сил.

В кінці 2022 року в Міноборони Росії заявляли про намір поповнити ВС РФ 17 новими дивізіями. З них 7 мотострілецьких та 5 дивізій морської піхоти анонсували, як "нові" формування, створені на базі уже існуючих бригад. Інші - 3 мотострілецькі та 2 десантно-штурмові дивізії - Росія обіцяла створити "з нуля".

Аналітики оцінили дані, які є у відкритому доступі, щодо нових армійських утворень в Росії. РФ, справді, має кілька зрушень: за 2023 рік агресор дав старт створенню двох десантно-штурмових дивізій (йдеться про 44-ту та 104-ту дивізії). Однак нюанс полягає в тому, що для їх формування РФ використала мобілізаційний ресурс, який за рахунок призовників створила ще у 2022 році. 

Водночас немає жодних даних про те, що росіяни змогли утворити хоча б одну дивізію морської піхоти, хоча обіцяли на 2023 рік таких 5. Щодо "нових" мотострілецьких дивізій ситуація теж "туманна": можна попередньо стверджувати, що РФ в поточному році залучила до боїв з ЗСУ до 10 нових мотострілецьких дивізій. Але більш конкретних даних про такі з'єднання не має у відкритому доступі, тому їхня остаточна кількість під питанням.

Defence24 перерахував перелік "нових" новостворених мотострілецьких дивізій РФ, яких помітили в боях з Україною. Це 11-та, 12-та, 47-ма та 51-ша, 57-а та 61-а, 62-а та 63-а, 70-а та 295-а дивізії. 

Аналітики вважають, що, в будь-якому випадку, жодну з них не можна назвати на 100% укомплектованою за кількістю штату.

Своєю чергою український портал Defense Exepress опублікував основну організаційну структуру мотострілкових дивізій ЗС РФ для загального розуміння ситуації:

Організаційна структура мотострілкових дивізій ЗС РФ від Defense Express / фото Defense Express

Оскільки виконання плану Росії щодо посилення армії у 2023 році за деякими показниками, наприклад морська піхота, показало "нуль", важко оцінювати успішність реалізації нових анонсів Кремля на 2024 рік. Не зрозуміло, яку кількість дивізій та формувань, озвучених Медвєдєвим, РФ може створити на ново, що планує розгорнути на базі існуючих підрозділів, а на виконання яких обіцянок знову "закриє очі".

Експерт проаналізував, скільки ракет має в запасі Росія

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко оцінив, скільки ракет може тримати Росія в запасі для нових ударів по Україні. За даними нашої розвідки (ГУР), йдеться про орієнтовну кількість в 845 боєголовок. Серед них найбільше ракет "Іскандер" - їх Росія має на рівні 290 модифікацій. 

Коваленко вважає, що в період обстрілів України (2022-2023 рік) Росія вже витратила приблизно 954 ракети. Наразі вона має на озброєнні ще 160 пускових ОТРК "Іскандер" та чималу кількість інших видів зброї.

Вас також можуть зацікавити новини: