Військовий пояснив, що біля Авдіївки дуже важко, БПЛА РФ просто висять над головою / фото Сили оборони півдня

Головний сержант підрозділу ударних БПЛА 109-ї бригади територіальної оборони ЗСУ Єгор Фірсов розповів, що ситуація довкола Авдіївки дуже напружена: над головами українських захисників постійно висять російські безпілотники.

Через них ворог отримує всеосяжну трансляцію щодо подій на полі бою та ситуації на дорогах. Також ці дані використовуються противником для наведення ударних дронів, вказав військовий в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

"Ситуація довкола Авдіївки критична і ситуація незмінна. Наш підрозділ стоїть не безпосередньо в Авдіївці, а поряд. Ми ударними дронами прикриваємо нашу піхоту та всіх тих, хто знаходиться в місті. Ворог дуже сильно застосовує безпілотні летальні апарати різного типу. Наприклад, у них є такий тип БПЛА, як ZALA, який просто висить і дає трансляцію ворогу всього того, що відбувається на полі бою і не тільки  безпосередньо там. Вони також намагаються ним контролювати дороги, щоб ускладнити  нашим силам робити ротації, підвоз БК та провізії, проводити евакуацію, тощо", - вказав він.

Відео дня

За словами бійця ЗСУ, за рахунок таких безпілотників окупанти здійснюють враження по дорозі. Вона прострілюється усіма засобами, які є у ворога, в тому числі FPV-дронами різних типів. "Зараз росіяни використовують FPV-дрони з нічною камерою, які літають вночі",- акцентував Фірсов.

Він додав, це та інформація щодо ситуації біля Авдіївки, про яку він наразі може розповісти. "Є ще деякі аспекти, які може коментувати старше командування, яке бачить більш чітко ситуацію",- пояснив він.

Військовий зазначив, що Авдіївський напрямок зараз "дуже гарячий" і через постійне застосування окупантами керованих авіаційних бомб для обстрілів позицій українських захисників. 

"По позиціях постійно прилітають ворожі КАБи. Якщо поряд з піхотинцями впав цей КАБ, то це 100%  контузія, навіть якщо він впав за 200 метрів.  Були випадки, коли ми працювали на позиціях, де Авдіївку видно просто очима здалеку, то коли падає КАБ, то ми відчували у себе в бліндажі справжній землетрус. Тому, важко уявити відчуття наших хлопців, поряд з якими в сотні метрів постійно падають ці бомби. Це важко не тільки фізично, але й психологічно", - підкреслив Фірсов.

Він акцентував, що попри постійний ворожий тиск на Авдіївському напрямку, українські захисники тримаються. "Робимо все для того, щоб сковувати ворога, завдавати йому максимальних величезних втрат, як в особовому складі піхоти, так і в броньованій техніці", - констатував боєць. 

Росія пішла в атаку на Таврійському напрямку

Тим часом Таврійському напрямку росіяни перегруповуються, дещо зменшили кількість авіаударів, але активізували активність артилерії. Командувач ОСУВ "Таврія" , бригадний генерал Олександр Тарнавський зазначив, що основні зусилля російських окупаційних військ вчора були сконцентровані  біля Авдіївки, Невельського та Первомайського. Зокрема, як зазначив Тарнавський, на Авдіївському напрямку відбито 23 атак противника, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка - відбито 6 атак.

В Міноборони України підсумували втрати противника за тиждень 14-21 січня. Зазначається, що Сили оборони знищили на лінії фронту понад 6 тис. особового складу російської окупаційної армії. Крім того, ліквідовано 731 одиницю озброєння та військової техніки противника, зокрема, знищено 2 літаки, 4 ракети, 106 танків, 164 бойові броньовані машини, 128 артилерійських систем та 75 БпЛА.

Вас також можуть зацікавити новини: