Павлюк розповів, як зустрінуть окупантів в разі повторного нападу з Білорусі / фото REUTERS

В разі спроби повторного наступу Російської Федерації на Київ з Білорусі російські війська разом з білорусами побачать "багато несподіванок", які для них приготували українські захисники. 

Як заявив в ефірі національного телемарафону командувач угруповання сил і засобів оборони столиці генерал-лейтенант Олександр Павлюк, зараз на території Білорусі немає сил для того, щоб організувати повторний наступ на Україну, сподіваючись на успіх.

"Є бажання Росії забруднити Білорусь цією війною, це є. Змусити їх йти тим шляхом, де немає дороги назад. Водночас за нашими спостереженнями, білоруси не хочуть воювати", – зауважив Павлюк.

Відео дня

За словами командувача оборони Києва, зараз у Білорусі є приблизно 20 тисяч місцевих військових, які потенційно можуть брати участь у війні. Крім того, до них можуть додати ще близько 10 тисяч росіяню. Проте цієї кількості військових буде мало для успішного наступу.

"А якщо підуть, то там і залишаться. У нас на тому напрямку зібрано досить потужне угруповання, яке може не тільки зупинити, а й знищити. Дуже багато буде несподіванок, якщо вони вирішать піти", – сказав Павлюк.

Загроза вторгнення з Білорусі: що відомо

Станом на середу, 28 грудня 2022 року, на території Білорусі перебувають понад 10 тисяч російських солдатів. Однак цієї кількості недостатньо для початку нового вторгнення в Україну.

При цьому в Білорусі почали переводити армію на "воєнний час" в рамках чинного в країні плану раптових перевірок боєготовності. 

Водночас військовий експерт Олег Жданов допустив, що Росія перекинула у Білорусь зенітні ракетні комплекси (ЗРК) "Тор-М2" у рамках формування ударного угруповання для нового наступу на Україну. Але при цьому експерт додав, що все ж "Тор-М2" можуть використовувати і для захисту угруповання, яке тільки формується.

Вас також можуть зацікавити новини: