Чому окупанти знущаються з мирних українців? / фото REUTERS

Російський правозахисник Марк Фейгін пояснив коментарі росіян під відео про звірства окупатів в Україні та перехоплену розмову путінського солдата, в якій того закликали "швидше вбивати українців і повертатися додому". 

Як він розповів в інтерв'ю "Обозревателю", в першу чергу в цьому "заслуга" пропаганди. Путінський режим настільки сильно деформував свідомість більшості росіян, що вбивство для них - прийнятна форма самозвеличення, самоствердження.

"Необхідно розуміти, що в Росії люди абсолютно безправні – не важливо, військовий ти або рядовий, обиватель або начальник. Люди не мають нічого, вони бідні, вони соціально принижені. Будь-який правоохоронець може зробити з ними все, що захоче, аж до кийки у дупі", - каже правозахисник.

Відео дня

Він додав, що не могли тільки офіцери займатися звірствами в Бучі. Виконували накази звичайні рядові, строковики, контрактники.

"Ви уявляєте, яку владу вони отримали, діставшись до України? Може, багато з них і за кордоном ніколи не були. І раптом перед ними відкрився такий портал, де вони можуть відчути себе володарями, начальниками, гвалтівниками і так далі", - пояснив їхні звірства Фейгін.

Він додав, що військові РФ відразу цим скористалися - почали ґвалтувати, вбивати, мародерити.

"Це психологічний стан, коли люди, які самі є безправними рабами, опинившись в ролі господарів, тут же плодять навколо себе рабів і відтворюють модель поведінки, модель відносин, які вони мали у себе на батьківщині", - наголосив правозахисник РФ.

Крім того, продовжив він, нація повинна пройти катарсис, оздоровлення правдою. Адже німці теж заперечували свою провину за злочини Гітлера.

"Але в Німеччині денацифікація здійснювалася за допомогою військової окупації, це робили американці, переможці. Саме вони взяли на себе цю місію, і вони з нею впоралися. А що буде з Росією - Бог знає. Поки все занадто погано", - підсумував він.

Водночас Фейгін запевнив, що все одно залишаться росіяни, на яких так не впливала пропаганда, які продовжують залишатися людьми.

Нагадаємо, продовжують розкриватися жахливі факти про зґвалтування російськими окупантами українських жінок. Про такі кричущі випадки розповіла омбудсмен України Людмила Денісова. У коментарі NYT вона зазначила, що зафіксувала жахливі випадки сексуального насильства з боку російських військ у Бучі та інших містах. Так, групу жінок і дівчат в передмісті Києва тримали в підвалі будинку протягом 25 днів. За її словами, дев'ять з них зараз вагітні.

Вас також можуть зацікавити новини: