Створити міжнародну комісію для детального розслідування руйнування Каховської ГЕС президенту України Володимиру Зеленському запропонував президент Туреччини Реджеп Ердоган. На його переконання, така комісія може бути створена за участю експертів з України, Росії, Організації об'єднаних націй (ООН) та міжнародної спільноти, зокрема Туреччини. Мовляв, Туреччина вже допомагає переговорам, які ведуться в рамках Чорноморської зернової ініціативи ("зернової угоди"), тож можна йти за таким же принципом.

Територія ГЕС перебуває на окупований території, в Запорізькій області йдуть активні бої. Як заїжджати туди?

Проте варто звернути увагу, що ця заява – відвертий піар Ердогана. Таким чином він рекламує свою ексклюзивну роль як єдиного можливого посередника, як посередника, який може все. Навіть створити якусь там комісію, яка допоможе встановити факти, що спричинили трагедію. Але навіть якщо не брати до уваги цей аспект, в реалізації такої існує кілька нюансів.

Відео дня

По-перше, і Україна, ні Росія не виявили ентузіазму до цього піару Ердогана. Попри те, що позиції України та Росії щодо інциденту на Каховській ГЕС прямо протилежні, очевидно, що Ердоган буде впливати на роботу такої комісії. При цьому, якісь моменти можуть не подобатись Україні, якісь – Росії. Тож ніхто не хоче залежати від Ердогана…

США, Європейські країни, деякі інші країни назвали відповідальною за інцидент на Каховській ГЕС країну, яка розв’язала війну. Чому Ердоган цього не робить? Бо хоче зберігати таку свою нейтральну позицію. Чи буде він звинувачувати Росію по результатах розслідування, навіть якщо для цього будуть підстави? Я сумніваюсь. Він хоче зберегти за собою роль посередника. Звісно, й Україну теж навряд буде звинувачувати, але в процесі розслідування Ердоган буде створювати залежність від себе і української, і російської сторони.

По-друге, реалізувати таку ініціативу зараз просто неможливо. Найголовніше - зараз затоплена сама станція. Як там проводити розслідування? Звісно, згодом це буде можливим, але й потім не обійдеться без проблем.

Крім того, територія ГЕС перебуває на окупований території, в Запорізькій області йдуть активні бої. Як заїжджати туди? З нашої території, що було б правильно, це буде важко зробити. Якщо з Росії – це порушення нашого законодавства.

Якщо провести аналогії з ЗАЕС, попри те, що на ній є представники МАГАТЕ, які заїжджали з підконтрольної Україні території,  навіть їх росіяни не допускають до усієї території. Невже Росія буде проводити об’єктивне і незалежне розслідування на Каховській ГЕС й показувати все, як є? Невже Росія буде працювати проти своїх інтересів? Сумніваюсь.

Ще одне – ми вже мали випадки, коли Росія звинувачувала Україну в обстрілах, які потім не було можливості розслідувати через позицію Росії. Нагадаю, росіяни свого часу розповідали, що нібито українці розбомбили колонію в Донецькій області, в Оленівці – місце утримання наших же полонених. Україна намагалася через ООН, через Червоний Хрест та інші організації домовитись, щоб було проведено розслідування. І що? Нічого не сталося.

Тому справжнє, об’єктивне розслідування – під юрисдикцією України та з запрошеними Україною іноземними експертами - можна буде провести лише після деокупації, після звільнення українських територій.

Володимир Фесенко, політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента"