Військовий експерт назвав головну мету російських військ на сході України / фото Степанов Анатолій / УНІАН

У рамках проведення наступальної оперативно-тактичної операції російські війська продовжують активні наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення контролю над Донецькою та Луганською областями України в межах їхніх адміністративних кордонів.

Також війська противника продовжують завдавати ракетних та авіаційних ударів по території України, а також здійснювати вогневий вплив на частини й підрозділи Сил оборони України майже по всій лінії зіткнення.

Як заявив військовий експерт, координатор групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець у коментарі АрміяInform, наразі головною метою операції військ противника є оточення та розгром частини угруповання Об’єднаних сил (ОС) ЗСУ, які обороняються у районі Лисичанськ – Сєвєродонецьк.

Відео дня

За його словами, задля її досягнення командування військ противника створило, зосередило та розгорнуло два ударні угруповання військ, які на сьогодні проводять у цьому районі класичну операцію на оточення.

  • Перше ударне угруповання - до 15-17 батальйонних тактичних груп: наступаючи з півночі та північно-східного напрямку по загальній осі наступу Кремінна – Сіверськ, на сьогодні намагається завдати поразки підрозділам Сил оборони України на лівому березі Сіверського Донця, форсувати його на широкій ділянці та вийти на рубіж Сіверськ – Верхньокам’янка.

"З цією метою передові підрозділи цього угруповання противника, підтримані артилерією великої потужності, включаючи артилерійські системи типу 2А36 "Гіацинт – Б", 2С7 "Піон" та самохідними мінометами типу 2С4 "Тюльпан", атакують передові позиції наших військ у районах населених пунктів Лиман, Закітне та Білогорівка", - заявив Машовець.

  • Друге угруповання військ противника - до 20-22 батальйонних тактичних груп: наступаючи у напрямку Соледар – Бахмут, а також Комишуваха з району Попасної, намагається одночасно вирішити два основні завдання — перерізати та блокувати дорогу Бахмут – Лисичанськ на відрізку Яковлівка – Берестове, а також прорватися в район Верхньокам’янки через Комишуваху.

"Передові підрозділи цього угруповання військ противника укомплектовані переважно військовослужбовцями російських повітряно-десантних військ, найманцями ПВК "Ліга" (колишня ПВК "Вагнер") та декількома танковими й мотострілецькими тактичними групами. Головна мета цього угруповання військ противника — замкнути коло оперативного оточення наших військ, що діють у районі Сєвєродонецьк – Лисичанськ, з півдня", - говорить Машовець.

За словами експерта, на сьогодні війська противника не досягнули своїх завдань, однак продовжують задля цього активні наступальні та штурмові дії. В ході їх проведення вони інтенсивно використовують артилерію, армійську авіацію та достатньо широкий спектр інших засобів ураження.

Як повідомляв УНІАН, за даними Генштабу, російські окупанти спробували атакувати на декількох напрямках. Наступи вийшли безуспішними: ЗСУ відбилися, а ворог з втратами відійшов на колишні рубежі.

Зараз найзапекліші битви проходять саме на Донбасі. На Луганщині ворог намагається оточити підрозділи ЗСУ в районах Лисичанська та Сєвєродонецька. Однак українські захисники утримують під контролем трасу Бахмут-Лисичанськ. За словами спікера Міноборони Олександра Мотузяника, бійці ЗСУ ведуть маневрену оборону. Вони можуть залишати певні позиції, щоб провести операцію або перегрупуватися, але це не відступ.

Вас також можуть зацікавити новини: