Коли і як закінчиться війна в Україні / фото facebook.com/mykoda

Війна в Україні може закінчитися згідно з двома сценаріями. 

Про це в ефірі проекту FREEDOM розповів голова Служби зовнішньої розвідки України в 2005-2010 роках Микола Маломуж.

"Перший сценарій - те, що ми зараз нарощуємо всі сили, особливо шляхом нового озброєння, і проводимо спеціальні операції, потужно тиснемо противника до рубежів і вони самі вийдуть за ці рубежі. І тому для збереження режиму Путін може вийти на переговорний процес на допустимих для України умовах", - сказав Маломуж.

Він уточнив, що при такому сценарії Крим і "ЛДНР" залишатимуться винесеними за дужки переговорів певний час.

За його словами, влада України може піти на такий сценарій, щоб припинити війну, а потім розв'язувати це питання зі світовою спільнотою, попередньо зміцнивши нашу оборонну безпеку, економіку і послабивши російську.

За словами Маломужа, другий сценарій - затяжна війна.

"Другий етап або інша позиція - це коли ми не погоджуємося на умови Путіна, які він нам диктує, вони будуть неприйнятними. А Путін, відповідно, вирішить, що в цей момент він програє, і стратегічно – перед суспільством Росії не може показати нічого, і програє політично, економічно, оборонно на перспективу перед Заходом. Тому буде орієнтуватися на затяжну війну", - пояснив екс-глава Служби зовнішньої розвідки України.

За його словами, нарощуючи сили, вже до жовтня-листопада в України буде дуже потужна перевага, особливо в технологіях.

"Тому в цій ситуації другий сценарій, затяжний, важкий, але все ж за всіма сценаріями Україна виграє. Я думаю, що Путін зараз буде йти на легший сценарій для того, щоб не отримати повний провал вже на осінь наступного року. А ще в цьому році зберегти певну стабільність, певний режим, якийсь час, і все ж спробувати Росію взяти під повний контроль, не допустити дестабілізацію внутрішню на основі програшу, який може бути, наприклад, до кінця року або початку наступного року", - стверджує Маломуж.

Раніше російський публіцист Андрій Піонтковський спрогнозував закінчення війни в Україні в найближчі тижні.

У Генштабі вже повідомляли про звільнення ЗСУ низки населених пунктів поблизу Харкова.

Вас також можуть зацікавити новини: