Міноборони РФ силоміць забиратиме в'язнів на війну / фото ua.depositphotos.com

Найближчими місяцями вербуванням ув'язнених росіян для участі у війни проти України займатиметься міністерство оборони РФ.

Таку думку виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко висловив в ефірі інформаційного телемарафону. За його словами, міноборони РФ силоміць забиратиме в'язнів, щоб якнайдовше відтягнути термін оголошення мобілізації.

"Їхня тактика на найближчі місяці буде складатися саме з цих батальйонів смертників, яких будуть пускати на забій з тим, щоб боротися з нашими захисниками", - додав він.

Відео дня

Денисенко підкреслив, що вербуванням в'язнів, тільки вже примусово, займатиметься саме міністерство оборони РФ. За його словами, мобілізаційний потенціал становитиме від 50 до 100 тисяч осіб.

Вербування російських в'язнів на війну - що відомо

Як повідомляв УНІАН, ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин активізував вербування зеків на війну в Україні у липні 2022 року. Восени минулого року він особисто відвідував колонії та вербував для участі у бойових діях в Україні російських в'язнів, обіцяючи їм помилування, в обмін на шестимісячну службу в лавах ПВК.

Однак уже в січні 2023 року масштаби вербування значно скоротилися порівняно з літом-осінню 2022 року. 20 січня британська розвідка повідомляла, що в Україні воює до 50 тис. бойовиків ПВК "Вагнер". Також стало відомо, що в Росії офіційно зареєстрували "ПВК Центр Вагнера" як юридичну особу. 

9 лютого Євген Пригожин оголосив про закінчення вербування російських ув'язнених на тлі значних втрат серед найманців у боях з Україною. Утім, аналітики Інституту вивчення війни вважають, що попри свої заяви, Пригожин продовжить набір ув'язнених у ПВК у більш обмеженій кількості. Також він продовжує підігрівати конфлікт із міноборони РФ. 

Сьогодні, 11 лютого, у британській розвідці припустили, що причиною заяви Пригожина про припинення вербування в'язнів є посилення прямої конкуренції з міністерством оборони РФ. А також те, що російські зеки стають дедалі обізнанішими про те, що з ними зроблять українські військові на фронті.

Вас також можуть зацікавити новини: