Темпи набору ув'язнених до ПВК "Вагнер" значно скоротилися / фото ua.depositphotos.com

Причиною того, що ватажок ПВК "Вагнера" Євген Пригожин заявив про припинення вербування в'язнів на війну проти України, імовірно, є посилення прямої конкуренції з міністерством оборони РФ.

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки. Зокрема, дані Федеральної служби виконання покарань Росії уже свідчать про зниження темпів набору ув'язнених з грудня 2022 року.

"Новини про суворі реалії найманців "Вагнера" в Україні, імовірно, просочуються до ув'язнених і зменшують кількість охочих воювати", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Також зазначається, що російська армія задіяла значну кількість резервістів, призваних в рамках мобілізації, що посилює конкуренцію з "вагнерівцями".

"Російське керівництво стоїть перед важким вибором: або продовжувати виснажувати свої сили й скорочувати цілі, або проводити подальшу мобілізацію", - додають у британській розвідці.

Найманці ПВК "Вагнера" на війні проти України

Як повідомляв УНІАН, 9 лютого засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин оголосив про закінчення вербування російських ув'язнених до лав своєї "організації" на тлі значних втрат серед найманців у боях з Україною. 

Пригожин активізував вербування зеків на війну в Україні у липні 2022 року. За даними ЗМІ, він займається цією справою особисто, обіцяючи ув'язненим помилування, в обмін на шестимісячну службу в лавах ПВК. Загалом Пригожин відправив на фронт близько 40 тисяч "вагнерівців". Однак уже в січні 2023 року масштаби вербування значно скоротилися порівняно з літом-осінню 2022 року.

Утім, аналітики Інституту вивчення війни вважають, що попри свої заяви, Пригожин продовжить набір ув'язнених у ПВК у більш обмеженій кількості. Також він продовжує підігрівати конфлікт із міноборони РФ. Зокрема, російські блогери критикують міноборони РФ та інших кремлівських чиновників за дрібну корупцію та некомпетентність.

Вас також можуть зацікавити новини: