Росіяни зосередилися на атаках "Азовсталі" / фото ua.depositphotos.com

Міжнародний комітет Червоного хреста (МКХЧ) закликає окупантів негайно надати гумкоридор у Маріуполі для евакуації цивільних осіб і поранених.

Про це йдеться в опублікованому на сайті організації листі.

"Для добровільного безпечного виходу з міста, в тому числі з території заводу "Азовсталь", тисяч цивільних осіб та сотень поранених нагально необхідним є негайне надання безперешкодного гуманітарного доступу", - повідомляє організація.

Відео дня

МКЧХ звертає увагу, що вже неодноразово просив росіян дати можливість безпечно вивезти маріупольців з місця бойових дій або привезти неупереджену гуманітарну допомогу. Проте попередні заклики РФ ігнорувала.

На місцях розміщено команди працівників для сприяння проведенню безпечного виходу, щойно буде укладено таку угоду та надано гарантії безпеки.

Заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар, своєю чергою, зазначив, що ворог скидає по "Азовсталі", де переховуються сотні цивільних, усе, що має.

"Сьогодні Великий День, і навіть попри це ворог продовжує скидати авіаційні бомби, гатить корабельна артилерія, стріляють гармати, продовжують бити ворожі танки, піхота пробує штурмувати. (...) Та пам’ятайте: у цей час, коли ви кидаєте пасхальні картинки і насолоджуєтеся перемир’ям, у Маріуполі ворог скидає бомби на голови ні в чому не винних дітей", - заявив він у новому зверненні.

Як писав УНІАН, в Офісі президента запропонували РФ провести спецраунд переговорів щодо Маріуполя. Радник глави ОП Михайло Подоляк зазначив, що навіть на Великдень російські війська кидають бомби на "Азовсталь", де знаходяться люди. 

Атака росіян на "Азовсталь"

21 квітня під час зустрічі з міністром оборони Сергієм Шойгу Путін віддав наказ припинити штурм "Азовсталі", де перебувають сотні цивільних та військових.

На думку британських розвідників, відмова Путіна штурмувати "Азовсталь", ймовірно, вказує на бажання вивільнити російські сили для розгортання в інших місцях на сході України.

Однак, за даними української розвідки, Росія не остаточно відмовилася від штурму маріупольського заводу і готується відправити туди росгвардійців та представників ФСБ.

Радник глави ОП Олексій Арестович, підсумовуючи 23 квітня, констатував, що рашисти б’ють по території підприємства з усього, що можна: "Луплять по "Азовсталі" взагалі з усього, що тільки є... Сказали, що "штурмувати ми не будемо" ... і, за словами президента, сьогодні стріляють з моря, з повітря, з суші, танки, коротше, все-все, з чого можна стріляти".

Вас також можуть зацікавити новини: