Віктор Ягун пояснив, чому росіяни зосередили увагу на штрумах Авдіївки / фото ua.depositphotos.com

Директор Агентства реформування сектору безпеки, генерал-майор запасу СБУ, екс-заступник голови спецслужби у 2014-2015 роках Віктор Ягун назвав основні причини, чому зараз місто Авдіївка Донецької області стало критично важливим об’єктом для росіян.

В ефірі телемарафону він розповів, що перша причина, чому російські окупанти зганяють все більше техніки та особового складу в жорстокій боротьбі за Авдіївку, – це намір ворога захопити стаціонарні укріплення на сході напередодні зимової кампанії.

"Якщо подивитися на карту, то можна зрозуміти, що Авдіївка – це якраз той виступ, який з 2015 року не просунувся ні вперед, ні назад…Вона досить сильно була укріплена, і зрозуміло, що ворог намагається нас посунути звідти. Особливо напередодні зимової кампанії, де стаціонарні укріплення будуть грати  визначальну роль. Це перше", – зазначив Ягун.

Відео дня

Друга причина полягає в тому, що Авдіївка – це "ворота" в окупований Донецьк. Також це важливий логістичний шлях постачання всього необхідного для боротьби з російськими загарбниками. Окупанти розуміють, що наступ за звільнення всієї Донецької області "напевно почався би все ж таки з Авдіївки".

"Всі вже визнають, що це місто – "ворота" в Донецьк. Через нього ми маємо можливість контролювати перебування ворога в обласному центрі, навіть артилерією дошкуляти йому. Переміщувати ті чи інші засоби ураження і боєзапас по місту, по залізниці. І це ворогу дуже не подобається. Фактично, якщо би почався наступ за звільнення Донецької області, то він напевно почався би все ж таки з Авдіївки, тому що це найбільший такий виступ і найближче до міста (до Донецька – УНІАН)", – акцентував генерал-майор запасу СБУ.

Російська окупаційна армія готова використовувати згубну для них тактику, яка призводить до шалених втрат, щоб вже найближчим часом продемонструвати суспільству РФ хоча б якійсь результат того, як вони нібито змінюють ситуацію на свою користь на лінії фронту.

"І це все в комплексі показує, що вони хочуть повторити для свого лідера, напевно, історію з Бахмутом. Для них критично показати, що вони щось захоплюють, якось змінюють ситуацію на краще на лінії фронту. Тим більше, що є справді небезпека цьому місту (Авдіївці – УНІАН), воно в певному плані оточено ворогами з двох боків. І в них є така мрія, що вони покажуть, що можуть його повністю оточити і захопити. Таким чином, ще раз наголошую, продемонструвати своєму суспільству, що "ми не тільки зупинили наступ України, але й перехопили ініціативу і підемо вперед". Тому для них критично показати хоч якійсь результат, при чому вже в найближчий час", – підкреслив Ягун.

Активізація РФ в районі Авдіївки

17 жовтня у вечірньому зведенні  Генштаб ЗСУ поінформував, що  протягом доби російські  загарбники атакували на шістьох напрямках фронту. Зокрема, на Куп’янському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському, Шахтарському, Запорізькому напрямках. На Авдіївському напрямку ворог здійснював безуспішні штурмові дії за підтримки авіації в районі Авдіївки та південніше Тоненького Донецької області. Силами оборони було відбито 5 ворожих атак.

Голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш розповів, що останні три доби спостерігається певне зменшення обстрілів громади, водночас противник продовжує цілодобові обстріли позицій Сил оборони. Він зазначив, "це лише передишка", ворог перегруповується, його плани також корегує сильний дощ. За словами очільника Авдіївської МВА, вже найближчим часом може бути загострення і відновлення штурму міста, тому ЗСУ готуються до цього. 

За даними британської розвідки, російські окупаційні війська почали скоординовану наступальну операцію на кількох напрямках фронту. У звіті зазначається, що це буде найзначніша наступальна операція Росії щонайменше з січня 2023 року. За інформацією розвідників, росіяни ведуть наступ на добре укріплене місто Авдіївка кількома бронетанковими батальйонами. Водночас українським захисникам поки вдавалося стримувати російських окупантів, при цьому завдаючи противнику великих втрат у важкій техніці та особовому складі.

Вас також можуть зацікавити новини: