Носіями авіабомб УПАБ-1500Б є Су-34 / фото Міноборони РФ

Росія і раніше застосовувала проти України керовані плануючі авіабомби УПАБ-1500Б (К029БЕ).

Як заявив військово-політичний експерт Олександр Коваленко, дані бомби застосовувалися російськими військами ще у березні 2022 року, і російська пропаганда цього навіть не приховувала.

При цьому експерт розкрив один важливий нюанс: ці бомби дуже дорогі у виробництві і не є масовим продуктом. Коваленко впевнений, що застосування УПАБ-1500 не буде частим і регулярним явищем.

Відео дня

"У березні 2022 року вони застосовувалися по особливо важливих об'єктах, так би мовити, де була необхідність задіяти боєприпас "проникаючого типу". Знову-таки, кожне їхнє застосування досить унікально і не просто так. З урахуванням складності і дорожнечі виробництва російські війська мають обмежений боєкомплект даних авіабомб. У свою чергу, в даний час їхнє застосування за прямим призначенням можливе лише в разі заходу або наближення носія (Су-34) до небезпечної зони дії нашого ППО", - зазначив експерт.

За його словами, дальність планування бомби УПАБ-1500Б - до 50 км під час запуску з висоти 15 км:

"Застосування унікальної бомби проникаючого типу можливе по важливому об'єкту, а не банально для теракту. А такі об'єкти рідко коли знаходяться у 50-кілометровій зоні від лінії зіткнення".

Росія застосувала авіабомби УПАБ-1500Б - що повідомлялося

За інформацією Defense Express, росіяни застосували керовані плануючі бомби УПАБ-1500В кілька тижнів тому на одному з об'єктів Чернігівської області. На одному з уламків було відповідне маркування.

Відомо, що небезпека цієї бомби полягає у тому, що УПАБ-1500В - плануюча бомба, яка оснащена інерційною і супутниковою системою навігації, а її бойова частина становить 1010 кг.