Боєць ЗСУ пояснив, чому Україні завжди не вистачатиме піхоти / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото Генштаб ЗСУ

Боєць ЗСУ заявив, що йому байдуже, чи мобілізують чоловіків, які ходять у військовий час у ресторани, тоді як він у добровільному порядку погодився захищати державу. 

Його не бентежить те, що хтось має змогу жити своїм життям десь у Києві або Львові, пояснив військовослужбовець 109-ї окремої бригади територіальної оборони України Станіслав Асєєв. Просто психологічно примусово мобілізованим важко довірити власну безпеку, уточнив він в коментарі Suspilne:

"Мені байдуже - мобілізують людину, яка сидить в ресторані, чи ні. Щобільше, з огляду на те, що я побачив в "учебках" - а це були люди, яких примусово мобілізували - з більшістю з них я б не хотів опинитися в критичній ситуації, коли треба буде тримати траншеї. Я не знаю, як ці люди себе поведуть, і чи будуть взагалі їх тримати".

Відео дня

Асєєв навів за приклад щодо "правильної" мобілізації досвід 3 ОШБр. За словами військового, там майже більшість бійців - добровольці. З огляду на те, що на державному рівні у ЗСУ не можуть знайти навіть діловодів на Запорізький напрямок, тоді як 3 ОШБр на найнебезпечніші напрямки знаходить хлопців по 20-25 років, щось в комунікації держави з українцями не так, акцентував Асєєв.

Він пояснив, що чимало талановитих українців, наприклад тих людей, які розуміються на айті та могли б допомогти ЗСУ на напрямку БПЛА, не вистачає, адже у суспільства є страх, що когось мобілізують саме піхотою. Асєєв заявив, що стояти "на нулі" з автоматом після навчань може кожен, хто має стійку психіку, а ось людей, які мають вузькоспеціальні можливості, важче знайти. За його словами: "Якщо таких людей використовувати в якості піхоти - це проблема".

Він резюмував, що Україна має створити раціональний підхід до використання особового складу. Водночас щодо мобілізації саме піхоти, Асєєв вважає, що українцям слід героїзувати цю спеціальність. "Можливо, треба робити якісь напівкіношні речі, в яких жага захищати країну буде превалювати над страхом смерті", - сказав він.

Водночас військовий заявив, що піхота - людина, яка фактично бачить ворога віч-на-віч першою, тож таких сміливців завжди не вистачатиме: "Ви нічого з цим не зробите. Як ви не будете намагатися законодавчо це внормувати, люди будуть розуміти, що таке піхотинець. І в піхоті завжди буде якийсь відсоток нестачі особового складу".

Україна збільшила штрафи для військовозобов'язаних 

Сьогодні під час брифінгу голова Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушав уточнив, що держава на рівні закону суттєво збільшує штрафи за порушення правил військового обліку.

Зокрема, якщо чоловік не оновить свої дані протягом двох місяців з моменту 18 травня (день, коли закон про мобілізацію набуде чинності), то його оштрафують на суму від 17 до 25 500 гривень. 

Вас також можуть зацікавити новини: