Нові правила мобілізації в Україні 2024 - що вже працює і до чого готуватися / колаж УНІАН, фото УНІАН

Мобілізація в Україні військовозобов'язаних від 18 до 60 років триває. Закон про мобілізацію, який був підписаний президентом 16 квітня і передбачає низку змін, набуде законної сили лише 18 травня. Тим часом сам процес мобілізації вже змінився - розповідаємо, що і для кого змінилося і що очікується ще.

Мобілізація з 25 років

Новий закон про мобілізацію 2024 передбачає зниження призовного віку з 27 до 25 років. Але це правило вже працює - 2 квітня 2024 року президент України підписав інший закон №3127-IX, який був ухвалений Верховною Радою в червні минулого року. Набрав чинності цей документ 4 квітня 2024 року.

До цього українці віком від 18 до 27 років вважалися призовниками і могли піти служити тільки добровільно, а мобілізувати їх могли лише з 27 років. Тепер же мобілізувати можуть і тих, кому виповнилося 25 - їх переводять із категорії призовників на облік військовозобов'язаних.

Відео дня

Скасування статусу "обмежено придатний"

У новому законі про мобілізацію немає такого поняття як "обмежено придатний до військової служби" - будуть тільки придатні та непридатні. Але це правило теж уже працює - 4 травня набув чинності закон №3621-IX про права військових на соціальний захист. Згідно з ним статус обмежено придатний до військової служби скасовують, і всі, кого раніше визнали обмежено придатним, повинні будуть пройти повторну ВЛК (медкомісію) протягом 9 місяців.

Щоправда, поки що немає необхідних критеріїв, щоб визначати ступінь придатності - вони з'являться після того, як підзаконні нормативно-правові акти (зокрема, наказ № 402 Міноборони України), приведуть у відповідність до нового закону. До цього у ВЛК немає правового підґрунтя, щоб діяти за нормами нового закону.

В ухваленому законі №3621-IX також передбачено, що військові зможуть брати одноразову відпустку в разі народження дитини та перебувати 12 місяців на безперервному лікуванні за кордоном (раніше вони мали кожні 4 місяці проходити в Україні медкомісію).

У цьому ж документі встановлено норму про виплату щонайменше 15 млн гривень компенсації сім'ї загиблого військовослужбовця - це ж передбачає і новий закон про мобілізацію.

Реєстр "Оберіг" та електронний кабінет військовозобов'язаного

4 квітня набув чинності ще один закон №3549-IX, який встановлює порядок опрацювання та використання даних у реєстрах для військового обліку.

Відповідно до нього в Україні буде запущено електронний реєстр військовозобов'язаних "Оберіг", який містить особисті дані чоловіків призовного віку та пов'язаний із держреєстрами. Співробітники ТЦК можуть вносити дані до цієї системи, перевіряти їх у реальному часі та бачити інформацію про вручені громадянинові повістки.

Електронний реєстр дозволить значно розвантажити ТЦК та скоротити черги до військкоматів. Планується, що через нього можна буде отримувати різні документи та подавати заяву на набуття статусу УБД.

Також чоловіки призовного віку через Оберіг зможуть самостійно оновити особисті дані в електронному кабінеті призовника. Для цього буде запущено мобільний додаток, в якому військовозобов'язані зможуть подивитися і при необхідності виправити відомості про себе. Також у кабінеті можна буде без візиту до військкомату оновити свої контактні дані (номер телефону, електронну пошту та актуальну адресу проживання), а співробітники ТЦК бачитимуть, коли інформацію було оновлено востаннє.

Нагадаємо, що реєстрація в е-кабінеті військовозобов'язаного є виключно добровільною.

До чого ще готуватися в травні - більші штрафи для ухильників та мобілізація засуджених

Раніше ми вже розповідали, які зміни передбачає новий закон про мобілізацію і що запрацює з моменту набрання чинності документом.

Крім цього, в квітні в першому читанні ухвалили законопроєкт №10379 - він пропонує суттєво підняти штрафи для ухилянтів за порушення правил військового обліку. Приміром, зараз за відмову від повістки або неявку до військкомату штрафують на 3400 - 8500 грн, нові штрафи можуть бути такими:

  • у мирний час - "влетить" від 5 100 до 8 500 грн (для цивільних), від 17 000 до 34 000 грн (посадові та юридичні особи);
  • у воєнний час - від 17 000 до 25 500 грн і від 34 000 до 59 000 грн відповідно.

У першому читанні було ухвалено ще один законопроєкт №11079-1 - мобілізація засуджених в Україні. Документ пропонує мобілізувати на добровільній основі тих, хто відповідає вимогам служби в окремих спеціалізованих підрозділах і військових частинах. Не зможуть до ЗСУ приєднатися засуджені за злочини проти нацбезпеки України, вбивство двох або більше осіб, а також за сексуальне насильство і смертельне п'яне ДТП.

Обидва ці законопроєкти ще мають бути ухвалені в другому читанні.

Вас також можуть зацікавити новини: