Путін має причини для "вічної" війни з Україною, вважає британській політолог Марк Галеотті / колаж УНІАН, фото скріншот

На тлі побоювань західних партнерів України, що війна з РФ виявиться довшою, ніж очікувалося, для російського диктатора Володимира Путіна "вічна війна", це, ймовірно, мета. 

Таку думку висловив британській політолог виконавчий директор консалтингової компанії Mayak Intelligence Марк Галеотті, пише CNN. За його словами, Путін має свої переваги у затягуванні бойових дій в Україні.

"Це звучить як похмура перспектива, але, з точки зору Путіна, вона також має свої явні переваги", - вказав Галеотті. 

Відео дня

Коли лідер РФ порівнює свою "спеціальну операцію" в Україні з "вирішальної битвою за долю Росії", він дійсно сприймає себе як головнокомандувача в екзистенціальній війні з Заходом, вважає політолог.

Він нагадав, як диктатор саме такими тезами запам'ятався на цьогорічному параді до Дня Перемоги, який влаштували у Москві: Путін не запропонував росіянам конкретного бачення майбутнього й не дав жодної надії на те, що війна закінчиться. "Лунало лише повідомлення про те, що нація заблокована в екзистенціальній боротьбі з ворожим Заходом, реального кінця якої не видно", - вказав Галеотті.

Політолог констатував, що війна для Росії - це катастрофа. Джерела в уряді США припускають, що Росія могла втратити у війни з Україною 120 тисяч осіб, тоді як кількість поранених серед військ РФ наближається до 170-180 тисяч осіб. 

На загоєння економічних шрамів, які Росія отримала від західних санкцій, підуть роки. Але концепція "путінізму", яку наслідує Путін, опирається не на ці аргументи. Для лідера РФ головне - зберігти контроль над своєю нацією, тому довготривала війна з Україною дозволяє йому масштабувати свої репресії. 

"Для нього (для Путіна - УНІАН) це можливість. Оскільки вічна війна стає організаційним принципом "пізнього путінізму", вона виправдовує - навіть вимагає - посилення репресій, необхідних Путіну, щоб зберегти свій контроль над нацією. Навіть найменша незгода стає державною зрадою, а значне переміщення ресурсів у оборонний сектор стає необхідністю", - резюмував Галеотті. 

В Україні не вірять, що Путін зможе вести довготривалу війну

У вересні 2023 року очільник Головного управління розвідки України Кирило Буданов пояснив, чому режим Путіна не зможе вести довготривалу війну проти української нації.

За його словами, окупанти фізично не витягнуть такого навантаження, адже армія РФ вже розсипається. Розтягнення війни на великі терміни лише поглибить цю кризу. "Я не поділяю думку, що це буде тривала війна", - заявляв Буданов. 

Водночас лідер України Володимир Зеленський в інтерв'ю The Economist також казав, що Путін програє у "довгій" війні. На думку українського президента, диктатора підведе слабка економіка. 

Вас також можуть зацікавити новини: