Росії не потрібна оперативна пауза в Україні, вона не відчуває втрати людей, пояснив Півненко / Колаж УНІАН, фото Генштаб, фото скріншот

Командувач Національної гвардії України Олександр Півненко "розбив" передбачувану оперативну паузу Росії у війні з Україною, зокрема, на Донбасі, яку деякі аналітики прогнозували на травень 2024 року.

Військовий пояснив, що Росії в принципі не потрібний подібний відпочинок, адже вона не відчуває дефіциту людей на оперативних напрямках. Аналогічна ситуація спостерігається і з можливістю ворога поповнювати резерви техніки. Про це він сказав в інтерв'ю LIGA.net.

"А навіщо вона (оперативна пауза - УНІАН) росіянам? У них мобілізація йде повним ходом. 30 тисяч осіб на місяць вони збирають спокійно. Не відчувають фактично втрати людського ресурсу і техніки".

Відео дня

Півненко вважає, що Україні потрібно кількісно більше знищувати окупантів. Фактично подвоїти втрати. Якби протягом пів року ЗСУ змогли б реалізувати подібне, до кінця року проглядався б певний результат, каже він.

Але є і зворотний бік медалі: якщо дати Росії шанс "відпочити" два-три роки, зібрати більше сил - вона знову нападе на нас, з новою силою продовжить війну. Тому Київ не зійде з військового напрямку, інакше Росія не поспішаючи відкусить собі всю Україну, по два-три метри, пояснив Півненко.

"І через 20 років зжеруть нас повністю", - попередив він.

Півненко вважає, що проблема Росії полягає не в її лідері Путіні - населенню країни загалом можна нав'язати все що завгодно. "Для них навіть не стоїть питання - українців, поляків чи ще когось. Просто поки що по телевізору ще не дали команди, що якась інша країна є ворогом РФ", - сказав він.

Командувач Нацгвардії також спрогнозував: якби Росія не воювала старими методами, "класикою", коли використовує два-три напрямки як відволікальні, а один визначає основним, Україна справді могла б втратити Харків. Але, оскільки це не так, у Москви його захопити не вийде.

Водночас Харків - уже зараз важка історія для України. По місту постійно б'ють, і спроби знищити об'єкти критичної та цивільної інфраструктури триватимуть, сказав Півненко.

Він підсумував, що на захоплення Харкова у Росії піде кілька років, нагадавши, що ворог тривалий час "борсався" в боях за Бахмут і Авдіївку, поклавши тисячі своїх військових.

Коли в Україні прокинеться мобілізація - прогноз Нацгвардії

У цьому ж інтерв'ю ЗМІ Олександр Півненко дав прогноз про те, коли в країні налагодитися процес мобілізації й більше українців виявить бажання добровільно вступати до ЗСУ. Військовий зазначив, що українці згуртовуються, коли ворог більше тисне: коли нація відчує ризик загрози - включиться, вважає він. У цьому контексті можна розглядати можливий наступ РФ на Суми, Харків або її просування на Запорізькому напрямку. Півненко сказав, що ситуація з мобілізацією може налагодитися цього літа.

Вас також можуть зацікавити новини: