Навіщо росіянам було "зливати" важливі документи? Відповідь Арестовича / Колаж УНІАН

Нібито "злив" даних по контрнаступу ЗСУ є дуже погано сфабрикованим фейком РФ, який був зроблений "за всіма законами дезінформації": 90% правди і 10% неправди, зазначив експерт Олексій Арестович.

"Мета дуже проста: на українські та російські сегменти вони легалізували нібито великі втрати у нас і низькі - у них. Ця спроба нічого, крім сміху, викликати не може. Ну і всі інші завдання в стилі: "діряві американці", "діряві українці", "українці зливають секретні американські дані", "давайте посіємо недовіру між союзниками". Думаю, головне - легалізувати низькі цифри втрат", - пояснив Арестович. 

Також росіяни, за словами експерта, хотіли "показати українцям марність зусиль: що у нас удвічі більше втрат, нам бреше командування, президент... Насправді втрати - ух які! А якщо підемо в контрнаступ, вони стануть у п'ять разів більше, ви ж бачите!".  

Це спроба створити громадську думку проти контрнаступу. Це просто ІПСО перед великими подіями, припустив Арестович.

На питання, чому "американці підігрують", оголосивши, зокрема, службове розслідування щодо витоку даних в Пентагоні, Арестович ще раз нагадав: "Три якихось документа правдиві, інші змонтовані. США хочуть визначити, звідки ж взялася "матриця", "основа" документа. У ці правдиві документи запхали і неправдиві теж".

Арестович назвав РФ "двічі ідіотами": "Якщо це правда, а вони опублікували, - вони ідіоти. Якщо це фейк - вони його зробили дуже поганим, тому теж ідіоти".

Експерт зазначив, що контрнаступ неможливо зупинити, коли вже є чіткі терміни: "Це величезна машина, яка прийшла в дію. Дуже мало факторів, здатних вплинути на неї, аж до повного розкриття планів - та й це вже не вплине".

"Злив" даних по контрнаступу - що відомо

Напередодні The New York Times виклав матеріал, в якому заявлялося про "злив" даних США щодо контрнаступу ЗСУ. Насправді опубліковані документи містили лише зіпсовані анонімом дані про російські та українські втрати та потреби ЗСУ станом на березень 2023 року.

В Україні "злив" інформації про "контрнаступ" ЗСУ вже назвали частиною російської інформаційної спецоперації, спрямованої на зрив українського контрнаступу. 

Військовий аналітик Іван Киричевський зазначив, що РФ, ймовірно, цілилася на настрої вузького кола американських радників при Пентагоні і Білому домі: "Це специфічна гра, яка може вплинути хіба на вузьке коло американських політично-військових радників при Пентагоні або Білому домі, які можуть просто бути скептично налаштованими щодо перспектив нашого контрнаступу і, відповідно, щоб їм настрою підігріти". 

Своєю чергою, Інститут вивчення війни уточнив, що "витік документів США показав, що росіяни бояться контрнаступу України". 

Вас також можуть зацікавити новини: