Експерт прокоментував ідею тунелю в Крим / фото Радіо Свобода

Будівництво тунелю з Росії до Криму навряд чи може бути реалізоване. Геологи стверджують, що в цій частині протоки пливуни, тобто ґрунти з нестабільною структурою, які перебувають у постійному русі, а також зосередження грязьових вулканів. Тому ні міст, ні тунель не можуть гарантувати стабільного функціонування переходу, що сполучатиме Крим та Таманський півострів.

Як заявив військовий експерт Владислав Селезньов в інтерв'ю OBOZ.UA, росіяни можуть планувати будь-що, але ніхто не гарантуватиме, що цей тунель проіснує довго.

"Вони навіть можуть спробувати почати щось робити. Але, по-перше, через фізичні обставини ніхто не може гарантувати, що ця інженерно-технічна споруда проіснує досить довгий період. По-друге, ми повинні розуміти, що слабке місце переправ через Керченську протоку – це їх початок. Це входи у тунелі. Вони так само можуть потрапляти до зони дії української авіації, українських ракетників. Я не впевнений, що капітальні вкладення, які планується освоїти у рамках реалізації цього проекту, виправдають себе. Думаю, більш раціональний та ефективний варіант використання цих ресурсів – це автомобільне та залізничне сполучення, яке йтиме вздовж північного узбережжя Азовського моря та з'єднуватиме дві магістралі, залізничну та автомобільну, Маріуполь та північ Криму", - прокоментував Селезньов.

Відео дня

Тунель до Криму

Днями газета Washington Post написала, що Росія і Китай обговорили проект підводного тунелю в окупований Крим. Вони сподіваються створити транспортний маршрут, який буде захищений від атак з боку України.

За словами американських чиновників і інженерних експертів, будівництво тунелю поруч з існуючим мостом зіткнеться з величезними перешкодами. Роботи такого масштабу, які, імовірно, коштуватимуть мільярди доларів і займуть роки, ніколи не робилися в зоні військових дій.

Як зазначає Defense Express, у Кремлі розуміють, що міст не вистоїть, а ЗСУ вийдуть до Азовського моря. Новий підводний тунель має замінити Кримський міст.

Вас також можуть зацікавити новини: