"Оленегорський горняк", ймовірно, посадять на мілину і не будуть відновлювати / фото "Милитарист"

Великий десантний корабель "Оленегорський горняк" після атаки морськими дронами, найімовірніше, виведуть з експлуатації та посадять на мілину

Про це в інтерв'ю "НВ" розповів капітан першого рангу запасу, заступник начальника штабу ВМС ЗСУ в 2004−2020 роках Андрій Риженко. За його словами, це корабель проєкту 775, натовська класифікація Ropucha. "Оленегорський горняк" призначений для висадки морського десанту - до роти морської піхоти з технікою, близько 12 одиниць бронетехніки.

"Кораблю вже, до речі, 47 років. Ті пошкодження, які він отримав… Його вже немає сенсу відновлювати. Я думаю, найімовірніше, якщо він дійде до якогось причалу, якось його посадять на мілину, то його просто спишуть з військово-морського флоту", - зазначив Риженко.

Відео дня

Втім, цей корабель був необхідний окупантам, адже його перекинули з північного флоту.

Приблизно на початку лютого 2022 року, шість кораблів, зокрема і цей, зайшли до Севастополя, перебували там, були завантажені повністю десантом і готувалися до висадки. Планувалося як мінімум два десанти: один на Азовському морі, один — на Чорному. За словами експерта, "Оленегорський горняк" точно входив до складу цього десантного загону.

"А якби він не був потрібен, який сенс тримати його в Чорному морі? Його відправили би на Північне море, у зворотному напрямку, де він якось потрібен", - зазначив він.

Знищення "Оленегорського горняка"

Нагадаємо, що в ніч на 4 серпня у Новоросійську прогриміла серія гучних вибухів. За інформацією російських пропагандистів, на бухту нібито було скоєно атаку морськими дронами.

На записі, яке надали УНІАН джерела, можна побачити, як надводний дрон, начинений 450 кілограмами тротилу, атакує ворожий корабель, де перебуває близько 100 членів екіпажу. За інформацією української сторони, в результаті атаки "Оленегорський горняк" отримав серйозну пробоїну і наразі не може виконувати свої бойові завдання.

У мережі з'явилося відео, на якому можна побачити, що судно нахилилося і повільно тоне. Супутникові знімки показали, що окупантам вдалося відбуксирувати судно до причалу в Новоросійську. Експерти прогнозують, що судно перебуватиме на ремонті принаймні до кінця року.

Вас також можуть зацікавити новини: