Реактор ЗАЕС просто так не пошкодити снарядом, зазначила експерт / фото REUTERS

Посіпаки російських окупантів коригують вогонь по Запорізькій атомній електростанції так, щоб не допустити аварії, але і снарядом реактор так просто не пошкодити.

Реактор ЗАЕС знаходиться нижче рівня землі, розповіла експерт з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки Ольга Кошарна в інтерв'ю Obozrevatel.

"Є також свідчення співробітників ЗАЕС, які вже евакуювалися. Вони анонімно давали різні коментарі. Вони розповідали, що до обстрілів "росатомівські" ховаються в бомбосховище або евакуюються зі станції. Тобто вони корегують вогонь і кажуть військовим, куди стріляти, щоб не допустити аварії", - сказала співбесідниця.

Відео дня

На її думку, для реактора небезпеку можуть становити крилаті ракети.

"…Снарядом так просто реактор не пошкодити, тому що він розміщений нижче за рівень землі… контейнери з відпрацьованим паливом та гермооболонка (пасивна система безпеки енергетичних ядерних реакторів - Ред.) розраховані на падіння легких літаків. Це проектна міцність", - зазначила Кошарна.

Нагадаємо, російські окупанти 24 лютого вдерлися в Україні і з 4 березня тримають під контролем ЗАЕС та місто-супутник станції - Енергодар.

Супротивники не раз обстрілювали територію АЕС, пошкоджено низку об'єктів.

Влада України просила про допомогу у вирішенні конфлікту у Міжнародного агентства з атомної енергії. 

18 серпня повідомлялося, що в Росії можуть розглянути питання про виведення в "холодний резерв" п'ятого і шостого енергоблоків ЗАЕС, що призведе до її зупинки.

Довідка УНІАН. Запорізька атомна електростанція має шість енергоблоків, потужність кожного з них становить 1 млн кВт.

Вас також можуть зацікавити новини: