Винищувач F-16 / фото US Air Force

Затягування термінів поставок Україні винищувачів F-16 призведе до того, що Росія зможе підготуватися до появи цих літаків. Вже зараз противник почав активно знімати зі зберігання свої літаки, щоб до моменту появи F-16 мати десятикратну перевагу в авіатехніці, про що в ефірі "24 каналу" заявив військовий експерт Роман Світан. 

"F-16 - носій ядерної зброї. Для росіян дуже складно буде боротися з F-16. Вони готуються це робити - підняли практично всі здані на зберігання літаки. Всі "МіГи", всі "Сушки" зараз відновлюються, ставляться на крило, льотчиків підтягують, починають навчати в екстреному режимі, за півроку вони пройдуть курс навчання. Через півроку росіяни можуть бути готовими зустріти F-16, причому на кожен F-16 буде як мінімум з десяток "Сушок" або "МіГ-29". Ну дев'ять F-16 "завалять", а з десятим не впораються", - сказав він.

Він додав, що затягування термінів поставок F-16 може привести до такого ж результату, який можна спостерігати на лінії фронту по Запорізькому напрямку.

Відео дня

"Таке відчуття, що спеціально дають росіянам підготуватися, як дали підготуватися до заходу танків, дали їм півроку, щоб заритися, і вони зарилися і замінувались. Ось дають півроку, щоб підготуватися до F-16. Вони підготуються, і F-16 згорять. Я знаю, як готуються, що зараз ставлять на крило, піднімають все і вся, і просто чисельністю задавлять", - сказав він.

Поставки F-16 - що потрібно знати:

Як повідомляв УНІАН, 11 липня Україна разом з країнами-партнерами підписали меморандум щодо умов навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Передбачається, що навчання буде проходити в Данії і може початися вже в кінці літа.

У планах - підготовка двох груп на першому етапі загальною чисельністю близько 30-40 осіб, з яких буде 10-12 льотчиків.

Як вважає Роман Світан, поки що є ймовірність того, що Україна отримає F-16 до кінця цього року, якщо навчання пілотів почнеться вже найближчим часом. Але, найімовірніше, цю техніку поставлять вже на початку 2024 року.

Вас також можуть зацікавити новини: